Friday, December 14, 2012

Perbezaan antara Interior Designer dan Interior Decorator


Assalammualaikum dan salam sejahtera. Terima kasih kerana sudi menjenguk blog yang senyap bertapa selama beberapa purnama ini. Tuan punya blog macam biasa sangat sibuk dengan kerjaya dan keluarga. Tambahan bila dah ada *orang baru* ni. Hihi.

Entri tentang Perbezaan antara Interior Designer dan Interior Decorator ni memang dah lama aku nak tulis. Disebabkan sekarang ni ramai yang menghubungi aku tak kira melalui email atau panggilan telefon dan SMS untuk bertanyakan tentang servis Interior Design yang aku tawarkan. Ada yang nak tanya pendapat tentang susunan perabot, design bilik kanak-kanak, material dapur dan banyak lagilah. Ada juga yang bila nak gunakan khidmat interior design consultant atau penasihat pereka dalaman mereka, cakap punyalah pung-pang-pung-pang (bunyi kompang bertalu), demand nak buat itu ini. Semua nak glamour. Bila sebut harga terus kata mahal dan ada yang *senyap membisu* terus. Macam-macam kerenah orang ramai ni. Sabar ajela. Maka di dalam blog ni aku terangkan dengan lebih jelas mengenai bidang kerjaya aku - Interior Designer atau Pereka Dalaman dan perbezaannya dengan Interior Decorator atau Penghias Dalaman.


*Perbezaan jelas Interior Designer dan Interior Decorator. Klik untuk imej lebih besar*

Sebenarnya ramai yang guna istilah Interior Designer tapi mereka tersalah faham bahawa kerja Interior Designer ni hanya menghias rumah, susun perabot dan pasu-pasu bunga, pilih cat, gantung lampu, etc. Aku tak salahkan korang sebab salah faham tentang bidang ni. Kadang-kadang puncanya ialah media massa macam rancangan TV - Deco Bersama Eric, Casa Idaman, etc. Bila tengok rancangan tu macam *senang* je kerja Interior Designer ni kan. Sampai aku pergi hospital, aku sakit dan stress sebab kerja, doktor yang rawat aku boleh tanya, "Sibuk sangat ke kerja Interior Designer ni?" Erk???

Inilah masalah masyarakat yang hanya tahu tentang kerjaya sendiri je lantas menyebabkan mereka ni macam tak hormat atau respect kerjaya orang lain. Aku tak kata semua macam tu. Ada sesetengah golongan yang bekerja dalam bidang professional memang rasa kerja merekalah yang paling hebat dan sibuk dalam dunia! (Siapa kata kerja cikgu senang? Aku pernah jadi guru ganti sebulan tau...Erk... Tiba-tiba...)

Secara jelas Rekaan Dalaman atau Interior Design adalah:


"Seni dan sains dalam memahami tingkah laku manusia untuk mewujudkan ruang yang berfungsi dalam bangunan."

*Interior Design Consultation*

Manakala Dekorasi Dalaman atau Interior Decoration adalah:

"Penyediaan perabot dan bahan-bahan atau menghiasi ruang dengan perkara-perkara yang bergaya atau cantik". 

*Interior Decorator Advice*



Baiklah, di bawah ni aku senaraikan perbezaan antara kerja Interior Designer dan Interior Decorator.


Taraf Pendidikan


Interior Designer atau Pereka Dalaman adalah bidang kerjaya yang memerlukan kami mempunyai taraf pendidikan tertentu dan latihan formal sebelum dapat masuk ke dalam bidang ini. Sebelum ini aku pernah tulis artikel tentang Belajar Bidang Seni Reka Dalaman (Interior Design). Jadi kepada sesiapa yang nak belajar bidang ni boleh rujuk di dalam artikel tersebut.

Di Malaysia, Interior Designer memerlukan sekurang-kurangnya Diploma untuk bekerja di ID firm atau Syarikat Pereka Dalaman. Hal ini disebabkan kerana kerjaya ini memerlukan kepakaran dalam space planning (susun atur dalam ruang), drawings (lukisan pelan bangunan, detail perabot, pelan siling dan lampu, etc), pemilihan material seperti fabrik dan wallpaper, rekaan perabot, construction atau pembinaan dan banyak lagi.Taraf pendidikan ini juga penting kerana semasa belajar, Interior Designer telah dilatih supaya melakukan kajian, analisis dan menggabungkannya dengan kreativiti yang mereka ada dan dilatih dengan pelbagai kemahiran sebelum boleh masuk ke dalam dunia pekerjaan yang sebenar.

*Ada ilmu membaca plan dan drawing!*

Interior Designer perlu mengaplikasikan kreativiti dan penyelesaian teknikal mereka kepada pengubahsuaian struktur supaya berfungsi dengan baik, menarik, selesa dan berguna kepada orang yang mendiaminya. Rekabentuk dan ubahsuai tersebut juga perlu mematuhi undang-undang yang dikenakan terhadap pemilik bangunan atau premis (selalunya untuk projek komersial) dan bersesuaian dengan fungsi bangunan tersebut.

Selain itu, kerjaya Interior Designer memerlukan kami tahan *lasak* (tahan kena marah, tahan debu, tahan mata tengok site kelam-kabut, dll) dan mempunyai banyak kemahiran untuk bertahan lama dalam bidang ini. Tambahan sekarang ini syarikat-syarikat amat mementingkan kepakaran dalam menggunakan komputer kerana banyak kerja kami mahu kami reti guna software untuk design macam 3Ds Max dan AutoCad. Terus-terang, kalau anda tak banyak skill memang susah sangat nak survive dalam bidang ni ditambah kesungguhan dan kerajinan untuk belajar sesuatu yang baru. (Contohnya - Turun ukur site, present design depan client, kenal material, dll)


Sebaliknya, Interior Decorators atau Penghias Dalaman tidak memerlukan apa-apa kursus atau latihan formal kerana Interior Decorators lebih terarah menjadikan sesebuah ruang itu nampak cantik dan *sedap mata memandang*. Namun, ada juga kursus-kursus pendek yang Penghias Dalaman boleh ambil seperti kursus pembuatan perabot dan jahitan untuk menambahkan skil mereka. 

Interior Decorators juga tidak terbabit dalam renovations atau ubahsuai ruang atau structural planning atau perancangan struktur dalam ruang bangunan. Selalunya Interior Decorators hanya boleh mula *bekerja* setelah semua kerja Interior Designer dah habis dan mereka akan mula melakukan dekorasi demi mencantikkan ruang tersebut.



Kelayakan


Di sesetengah negara, golongan professional perlu lulus dalam peperiksaan dan berdaftar dengan persatuan atau pertubuhan sebelum mereka layak bergelar professional. Begitu juga di Malaysia, golongan professional seperti doktor, jurutera, arkitek dan lain-lain perlu mengambil peperiksaan sebelum mendapat gelaran seperti Dr. , Ir. dan Ar. Setahu aku, Pereka Dalaman atau Interior Designer di Malaysia telah diangkat sebagai bidang professional sejak tahun 2006. 

Walau bagaimanapun, Pereka Dalaman atau Interior Designer yang ingin mendapat taraf professional kalau tak silap aku kena ada pengalaman lebih 10 tahun dan berdaftar dengan pertubuhan rasmi Interior Designer di Malaysia. Dua pertubuhan besar Pereka Dalaman tersebut ialah Malaysian Society of Interior Designers (MSID) yang telah bergabung dengan Institut Perekabentuk Dalaman Malaysia (IPDM) menjadi Malaysian Interior Industry Partners Association (MIID) atau Pertubuhan Perekabentuk Dalaman Malaysia (PPDM).

Lain halnya dengan Interior Decorators yang langsung tidak memerlukan apa-apa kelayakan atau sijil untuk menjalankan bisnes mereka. Sayangnya kebanyakan orang masih menganggap kelayakan Interior Designer adalah sama dengan Interior Decorators tanpa memahami perbezaan ketara kedua-dua bidang ini.

Skop Bidang Kerja


Skop bidang kerja antara Interior Designer dan Interior Decorator mempunyai sedikit persamaan namun skop kerja Interior Designer beribu kali lebih luas berbanding Interior Decorators. Skop kerja Interior Designer merangkumi susun atur pelan lantai yang membantu mereka bentuk dan mengubahsuai ruang dalaman bangunan. Bermula daripada merangka pelan lantai hinggalah meletakkan susun atur bahan-bahan untuk mencantikkan ruang semuanya dilakukan oleh Interior Designer . Di sini boleh dilihat bahawa kerja Interior Designer  bukan hanya mencantikkan sesebuah ruang itu malah mereka juga menjadikan sesebuah ruang itu berfungsi dengan baik.

Monday, November 5, 2012

Sunday, August 26, 2012

Malam. Aku. Dia


Malam yang syahdu. Bila saat itu hampir tiba, kita akan kerap menghitung hari mendatang. Kepala serabut. Hati Kabut. Suara ribut. Semua benda nak kalut. Benda kecil kita besar-besarkan. Benda besar kita cuba abaikan. Teruknya hidup...

Malam yang sayu. Perasaan yang pelbagai. Rasa. Rencah. Perisa. Tekak makan benda yang lain hari-hari. Tapi selera entah apa-apa. Hari ni nak burger. Esok nak nasi. Lusa nak apa? Entahlah. Lain betul rasanya.

Malam yang hening. Kepala masih pening. Mana nak mula, mana nak berhenti? Hati sepi. Tadi gembira datang sapa. Kemudian sedih tiba. Mata nak lelap tapi fikir kerja. Kepala berpindah-randah fikir macam-macam. Teruknya....

Malam ke pagi? Soalan berbeza terjah kepala. Betul ke dia? Tapi memang betullah sebab dia selalu muncul bila hati panggil dia. Dia selalu muncul tanpa disangka. Kelakar pun ada juga. Tapi Tuhan kalau dah tulis orang tu, mana boleh nak persoalkan kan?

Malam gempita berselang gembira. Gaduh selalu tak lama. Dua-dua untung lembut hati senang. Tak marah lama. Senang memaafkan. Banyak cerita. Konon nak tidur pukul 12. Akhirnya tidur juga jam 2. Jodoh oh jodoh. Unik tau dia.

Malam kau tiada. Lepas 22 hari insya-Allah kau ada. Kau selalu ada bila perlu. Bila perlu sangat pun kadang-kadang ada tak ada juga. Tapi lepas ni harap kau ada. Jangan lari tau. Jangan putus asa. Jangan patah balik. Jauh nak patah balik... Hihi.

Malam hati menangis. Menangis ada 2 makna. Satu kerana sedih sangat dan satu lagi kerana gembira dan terharu sangat. Tapi tak tahu kenapa sayu sangat. Aduhai. Cinta buat tak keruan lagi diri ini. Teruk dan parah ni...

Malam atau pagi. Aku sudah tak peduli. Ini luahan hati. Hanya diri ku yang mengerti. Dia kupasti takkan peduli. Tapi dia semakin kenal diri ini. Dia baik sangat tau. Untung dia jadi jodoh. Jadi cinta. Yang kudoa panjangnya jodoh abadi. Hingga ke syurga ku menanti. Jangan bagi dia pergi dulu. Bagi kami bahagia dulu.

Wahai Tuhan, Ya ALLAH... Panjangkan jodoh yang KAU kurnia. Berikan hati ini kekuatan jiwa raga. Agar bisa kami tempuh susah senang bersama. Tuhan yang MAHA PENGASIH DAN PENYAYANG, kasih MU abadi. Tiada yang kurang dalam memberi. Oleh itu berikan kami perkara yang baik-baik saja. Biar duka, asal bersama. Terus bahagia kekal di syurga. AAMIIN...



Wednesday, August 22, 2012

Salam Aidilfitri


Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Selamat Menyambut Syawal. Hari ni dah masuk 4 Syawal. Mood raya memang dah takde. Orang lain pergi beraya sana-sini, aku lebih senang berehat, tak mahu fikir pasal kerja ofis buat sementara waktu. (Tapi tadi baru bos telefon tanya nak letak signage macam mana kat pintu ofis orang.. Fuh..)

So, macam mana raya korang semua? Puas cuti seminggu? Aku cuti ni pun kena tolak gaji. Sehari tolak RM100 x 3 hari cuti = RM300. Sedihkan? T_T. Sebab tu memang masa cuti ni nak rehat puas-puas. Lagi 25 hari, dah takde rehat dah ye. Erm...

Macam biasa, nak minta maaf kepada semua pembaca blog sebab jarang sangat update blog. Blog ni dah bersarang dah kot. Tapi sekali-sekala bila orang komen aku balas juga. Alhamdulillah blog ni masih ada pengunjung walaupun jarang update. Apa-apa pun kalau rindu nak tengok aku update bolehlah berkunjung ke blog kedua aku, Ilusi-HafiEzd dan Facebook fanpages - Airaniez's Life.Blog dan Ilusi-HafiEzd di Facebook ok. 

Bulan Ogos dan September memang bulan paaaaling sibuk untuk aku tahun ni. Untuk pengetahuan semua, insya-Allah bulan depan aku akan melangsungkan pernikahan dengan jejaka bertuah tu. (Pembaca setia blog ni mesti tahu siapa. Hihi) Kami buat majlis kecil-kecil je dulu. Nanti majlis bulan 12 insya-Allah aku jemput ramai-ramai ye. 

Kalau orang kata kahwin tu senang 100 peratus memang tak berapa betullah sangat. Aku rasa setiap orang diberi ujian yang berbeza demi melangsungkan pernikahan yang suci ini. Kalau korang kahwin senang sangat, maka bersyukurlah. Tapi jika ujian tu datang bertubi-tubi, maka hendaklah kita bersabar


Contoh kesabaran yang perlu kita ada bila nak kahwin ni ialah bila kita nak buat ujian HIV, kerana terlalu ramai orang nak kahwin maka kena buat appointment atau temujanji dulu baru boleh buat ujian tu di Klinik Kesihatan Kerajaan. Keduanya bila kita datang pada hari tersebut, tiba-tiba sekelip mata ujian HIV tu *dibekukan* atas sebab alat yang digunakan tidak berapa nak sahih keputusannya. (Kejadian berlaku pada tanggal 1 Ogos 2012 di Klinik Kesihatan Ampang). Maka dengan tabahnya, terpaksalah kita buat appoinment di klinik lain dan alhamdulillah, setelah menunggu lebih sejam barulah dapat keputusan ujian HIV tu. (Balik klinik terkejar-kejar balik ofis sebab ada meeting. Huhu)

Banyak betul ujian lain yang aku tak dapat nak tuliskan kat sini. Nanti ada orang kata dorang  ok je, aku yang lebih-lebih pula. Sebab tu aku cakap, setiap orang ada ujiannya yang tersendiri. Tapi apa yang aku boleh jamin, rezeki bila kita nak kahwin ni insya-Allah selalu ada dan murah berbanding rezeki pada hari biasa. Jadi kalau boleh elakkan buat pinjaman bank atau guna duit mak ayah, cubalah sehabis baik mencari duit sendiri untuk bernikah. Sejujurnya 30 peratus duit kahwin ni aku guna duit freelance aku. Sibuk sangat dengan freelance, sebab tu lah kot tak update blog... Maaf ye... =D

Sekali lagi, aku nak ucapkan selamat hari raya buat semua. Semoga Allah s.w.t. merahmati kalian semua. Aamiin..

Saturday, July 21, 2012

Salam Ramadhan!



Salam Ramadhan! Semoga apa yang KURANG kita TAMBAHKAN,apa yang BENGKOK kita berusaha LURUSKAN, apa yang TERBUKA kita cuba TUTUPKAN..Moga Ramadhan kali ini membawa seribu makna buat kita.Insya-Allah..amin~

Thursday, July 12, 2012

Hai Hidup


Hai Hidup
Mahu tak mengeluh hari ini?
Mahu tak menangisi apa yang terjadi?
Mahu tak patah balik daripada menghadapi realiti?

Hai Hidup
Banyaknya termenung jauh
Banyaknya buat perkara tanpa bersungguh
Banyaknya perkara bertangguh-tangguh

Hai Hidup
Benak kian sesak
Waima tangan banyak gerak
Kerja ikut rentak
Hampir kena gertak

Hai Hidup
Mata kian sengguk
Masih menunggu hari esok
Minta dijauhkan perkara yang teruk

Hai Hidup
Tuhan ada...
Minta padaNYA
Mohon kurnia bahagia
Tak minta banyak, hanya 3 benda...

Yang Maha Mengetahui segala isi hati..
Perkenankanlah doa hambaMU ini..
Amin...


Tuesday, June 12, 2012

Suara Hati


Sekarang pukul 3. Nak membebel kat blog jap je.. Jap je. Padahal kerja tak siap lagi.. Layan pula lagu *mat salleh* yang si dia pernah bagi sebelum ni.. Wah... Dia tu memang pandai ambil hati. Tadi chat sekejap di Facebook boleh pulak dia bagi lagu *Sudirman*.. Siap panggil kita *jantung hati.* Ok. Jangan marah. Orang *bercinta* memang macam ni... Jiwang tak kena masa. Haha.


Banyak yang berlaku beberapa minggu ni. Banyak sangat benda kena fikir. Semalam mak tiba-tiba tegur. Agaknya pelik tengok aku termenung jauh. Dia ingat aku nak *menangis*. Haha. Padahal kepala tengah sibuk fikir itu ini. 


Aku rasa, makin maju teknologi, makin sibuk manusia ni kan. Baru-baru ni tengok cerita Hindustan (Tak ingat tajuk apa.) Lama tak layan Panggung Sabtu. Tau-tau tengok Saif Ali Khan berlakon dengan Rishi Kapoor kot, layan. bagus cerita tu. Banyak pengajaran. (Kecuali part joget-joget tu. Haha) Tapi betullah yang dia kata, makin maju teknologi, kita makin sibuk...

Disebabkan teknologi pun aku serabut gak. PC kesayangan yang dah banyak berbakti semenjak aku belajar di UIA, telah menamatkan riwayatnya. Wargh! Serius sedih. Banyak kali nangis. Sempat ambil gambar lagi masa nak melepaskannya pergi... Masa PC tu rosak, satu-satunya orang yang aku terbayang ialah arwah Zaini. Teringat masa dia datang KL dari Johor semata-mata nak betulkan PC aku. Masa tu kami lepak berdua je kat ruang tamu rumah aku. Kami borak-borak. Cerita pasal PC. Ya Allah, sumpah rindu gile kat dia... (Ok, nak nangis balik.) 

*Selamat pergi. Jasamu kukenang T_T*

Untuk pengetahuan korang dulu aku memang gile pasal *IT* ni disebabkan arwahlah. Dulu aku rajin pergi *Low Yat* dengan arwah, usha-usha Software. (Masa software *pirate* dijual sesuka hati di Low Yat.) Aku banyak belajar tentang komputer daripada arwah. Kalau berborak dengan dia memang selalunya pasal komputer la. Dia siap bagi aku banyak gile movie yang dia download (yang sampai sekarang aku tak nak buang) dan banyak ajar aku pasal benda-benda di internet ni. Mungkin *jodoh persahabatan* kami bermula dari internet (zaman chatting MIRC dulu) maka sebab itulah kami terlalu *click* bila part internet dan komputer ni.

Jadi bila PC aku rosak hari tu, hanya dia yang aku ingat dan dia yang aku rindu... Aku tahu mesti Hafiz terasa. Tapi Hafiz lah yang tenangkan aku... Dengar aku membebel dan menangis. Tak pasal-pasal kan... Orang tu dah takde Ezdiani, terimalah kenyataan. Ok. Kena redha. Kena selalu doakan dia...Astagfirullah... Semoga sahabatku itu berada dalam peliharaanMU Ya Allah..amin~

Tutup cerita pasal dia. Apa aku buat depan komputer (monitor lama, tapi CPU baru) ni pun aku dah hampir lupa kenapa. Ok. Nak siapkan 3D untuk satu client ni. Sebenarnya dah siap tapi *design director* ku yang *mata seni* ni tak suka design aku. Mana tak nya, dia punya stail design *minimalis*, aku punya stail *warna-warni*. Serius memang susah nak masukkan ciri-ciri design yang dia nak ke dalam stail design aku. Tapi nak buat macam mana kan, aku baru dua minggu kat company baru ni. Belum confirm lagi. takut tak sempat confirm, aku dah kena pecat sebab design tak *capai piawaian* company baru aku ni.

*Lihatlah betapa 'warna-warni' design ku..*

Aku memang suka kerja company baru ni. Banyak sangat benda yang aku belajar. Bos-bos baik, pekerja-pekerja yang lain pun kebanyakannya peramah, tempat aku kerja cantik cuma terlalu sejuk! Masuk pukul 2 ke atas tangan aku dah cramp bila pegang mouse sebab sejuk sangat! Tapi takpela, dah rezeki aku kat situ. Harap-harap kekal lama la. Doakan ye. Terima kasih.

Rasanya kena sambung kerja balik ni. Baca ayat kat atas ni, kerisauan kerja tak siap timbul kembali. Haha. Terima kasih kerana sudi singgah blog ni. Selamat menonton bola semua. Haha. (Dah mula frust Portugal kalah, Spain seri, England pun sama.. Apa kes ni? Uiks..)

P/s: Berita gembira hari ni sebab ada orang dah beli *cincin pertama*. Dia ikut saiz *jari kelingking* dia pulak tu. Semoga Allah s.w.t. permudahkan semua.. Amin~ ^________^

Friday, May 25, 2012

Berubah


Berubah. Kehidupan kita mesti ada perubahan. Kalau hari ini kita di belakang, mungkin esok atau lusa kita akan maju ke hadapan. Kalau hari ini kita di bawah, mungkin selepas ini kita akan bangkit ke atas. Setiap hari kita mesti berubah dan kalau boleh, setiap perubahan itu membawa kebaikan buat kita dan orang-orang di sekeliling kita, insya-Allah.

Perubahan itu ada pelbagai cara. Salah-satunya ialah dengan berhijrah atau bertukar tempat kita tinggal atau kerja. Maka, selepas dua tahun lebih bekerja di AVL Living Concept, akhirnya aku berubah angin dan berhenti kerja dari situ. Insya-Allah minggu depan dah mula bekerja di tempat baru. ^_^

Bukan senang nak pindah tempat kerja. Lagi-lagi bila kita dah *selesa* dengan tempat dan suasana bekerja di situ. Aku dahla sangat rapat dengan bos. Masa nak berhenti tu rasa serba salah sangat, tak sampai hati pun ada. Tapi kalau fikir keadaan dia saja, memang gelap masa depan aku. Dalam hidup ni kita memang kena ambil risiko ya. Aku berpegang kepada satu kata-kata:

*Gambar 'pakcik' yang cakap ayat ni aku dah crop. Haha*

Betul kan kata-kata ni? I'm seriously loving my job, my career and my FUTURE. AVL memang dah banyak tolong bentuk kerjaya aku. Daripada aku *kosong* dalam bidang pembuatan kabinet atau cabinetry, alhamdulillah sekarang aku dah belajar banyak pasal benda-benda tu terutama tentang kabinet dapur. Bagi sesetengah orang mungkin hal ni nampak remeh, alahai, kabinet dapur je. Tapi kalau korang nak buat kabinet sendiri, pilih material sendiri, kira harga sendiri, tahu aksesori apa nak pakai untuk buat kabinet dapur korang praktikal, mesti korang buntu takde idea. Huhu.

Aku percaya, ramai yang nak sangat tahu tentang macam mana nak ada kabinet dapur yang bagus. Sebab tu ramai pembaca blog aku sekarang selalu buka entri Rekaan Kabinet Dapur - AVL Living Concept. Selalu juga orang email aku tanya tips untuk buat dapur dan kabinet. Ada sesetengahnya yang minta aku bagi layout atau space planning untuk dapur mereka dan aku bagi servis percuma untuk semua tu. (Tapi kalau nak design tu memang kena charge la ye. Sebab selalunya idea ni tak datang serta-merta. *wink*)

*Salah satu design saya*

Sebelum nak berhenti ni pun ada akak ni datang buat kabinet selepas baca blog aku ni. Asalnya nak buat kabinet dapur sekali. Tapi sebab ada masalah sikit, aku sempat buat meja belajar je untuk dia. Alhamdulillah dia okay dengan design dan servis kami. Paling dia puas hati dengan hasil kerja atau *workmanship* kabinet tu. Terus-terang aku memang dari dulu respek dengan hasil kerja carpenter atau cabinet installer bawah bos aku. Kalau tengok harga memang mahal. Tapi apa salahnya bayar lebih sikit untuk hasil kerja yang kemas dan tahan lama kan?

*Meja Belajar di Cengal Apartment*

Thursday, April 26, 2012

Kursus Inspirasi Dekorasi


Sebelum ni cerita pasal kisah sedih, kali ni biarlah aku kongsikan kisah gembira pula ye. Kisah ni berlaku awal bulan April yang lalu bila aku telah dijemput untuk bagi ceramah tentang perkara yang berkait rapat dengan bidang Interior Design, bidang yang aku dah hadap bertahun-tahun ni. Huhu.

Pertama sekali aku bersyukur sangat kerana terbabit dengan penulisan blog ni walaupun aku dah jarang sangat update blog ni. Tapi alhamdulillah, blog ni masih dikunjungi disebabkan orang baca banyak entri aku yang dulu-dulu, terutama yang berkaitan dengan interior design atau hiasan dalaman. Kadang-kadang kita takkan sangka apa yang kita buat dulu berguna untuk orang lain pada masa akan datang. Sebab tu sejak dulu aku akan sedaya-upaya pastikan apa yang aku kongsi dalam blog bukan entri untuk *syok sendiri*, sebaliknya entri yang boleh memberikan *ilmu* atau *pengetahuan* yang bermanfaat untuk diri aku sendiri dan orang lain.  Insya-Allah.


*Gaya masa bagi ceramah. Gaya muka comot tak letak kat sini. Haha*

Berbalik kepada ceramah tadi, nak dikisahkan macam mana aku boleh dipanggil untuk bagi ceramah ni disebabkan seorang pensyarah di Kolej Komuniti Selandar, Kak Lynn telah terbaca blog aku. Kebetulan kolej mereka nak adakan kursus tentang hiasan dan dekorasi, dia jemput aku untuk bagi kursus kepada staf di kolej kat Melaka tu. Mula-mula aku pun rasa lawak juga nak bagi talk kat orang sebab selama ni, aku mana ada pengalaman nak bercakap kat depan orang ramai-ramai. Jumpa client atau present depan lecturer dulu pernahlah. Tapi peluang macam ni bukan selalu ada kan? Peluang untuk pergi ke Melaka juga dimanfaatkan untuk bertemu kekasih hati dan arwah mak kekasih hati itu juga. Alhamdulillah.



*Antara pemandangan di Kolej Komuniti Selandar, Melaka. Cantik juga kolej ni.*

Ceramah atau kursus yang aku bentangkan selama dua hari itu bertajuk Kursus Inspirasi Dekorasi. Antara tajuk-tajuk yang aku bentangkan ialah Hiasan dan Dekorasi, Susun atur dan Perancangan dalam Ruang, Inspirasi Warna, Material Dekorasi dan Hias dan Mampu. Pada waktu pagi aku bagi ceramah mengenai tajuk-tajuk di atas manakala waktu petang lebih kepada aktiviti praktikal yang seolah-olah *kelas pendidikan seni* bagi mereka. Haha.



*Memo Board yang mereka hasilkan sendiri semasa kursus.*

Ceramah yang aku bagi ni lebih berkisar kepada dekorasi dalam ruang (Interior Decoration) berbanding hiasan dalaman (Interior Design) sebab kedua-dua perkataan dekorasi dan hiasan itu sendiri boleh memberi maksud yang berbeza. Semasa kursus, aku bagi penerangan secara ringkas dan mudah tentang contoh-contoh barang dekorasi sama ada yang boleh dibeli atau buat sendiri (DIY- Do it yourself), bagaimana nak susun perabot dalam ruang secara betul atau space planning, pemilihan warna dan material dan aku juga tolong mereka bagi cadangan untuk susun semula barang-barang mereka di pejabat.


*Mengajar orang susun perabot. Huhu*

Tuesday, April 24, 2012

Kehilangan


Semuanya jadi dalam sekelip mata. Macam mimpi pun ada gak. Tapi siapalah kita untuk mengagak apa yang akan jadi pada masa depan kita. DIA lebih mengetahui segalanya. Subhanallah...

Aku rasa macam sekejap je kenal arwah mama Hafiz, yang sepatutnya menjadi ibu mertuaku insya-Allah hujung tahun ni. Baru tahun lepas aku datang rumah Hafiz dan jumpa mama, abah dan adik-adiknya. Dah 4 tahun hubungan kami, baru sedia nak jumpa keluarga masing-masing. Masa kali pertama jumpa rasa cuak juga. Maklumlah, nak kahwin dengan anak lelaki sulung dan tunggal dia. Siapa tak cuak kan?

Tapi alhamdulillah masa jumpa kali pertama tu semuanya ok. Aku lagi banyak berbual dengan abah Hafiz berbanding mama dia masa tu. Tapi aku tahu mama Hafiz memang baik. Kalau anak dia nak datang KL jumpa aku, dia yang hantar Hafiz sampai ke Melaka Sentral. Sebelum turun kereta mama dia akan pesan "baik-baik.." Adalah satu *nada* ni, Hafiz selalu ajuk masa kitorang berjumpa. Maksudnya dia kenalah ingat pesan mama dia tu masa jumpa aku. Huhu.


Tanpa diduga awal tahun hari tu mama Hafiz tiba-tiba sakit dan kena buat satu pembedahan untuk check sakit apa. Faham-faham sajalah hospital kerajaan. Nak buat pembedahan mesti kena tunggu giliran dulu. Patutnya boleh bedah awal lagi. Lambat sangat, dalam tengah bulan baru boleh operate dan bila dah tahu result, rupa-rupanya ada ketumbuhan di payudaranya. Dengan kata lain, dia disahkan menghidap barah payudara atau breast cancer.

Ada sesetengah barah yang boleh pulih dengan melakukan kemoterapi atau rawatan-rawatan lain. Macam arwah mak mertua kakak aku, lebih 4 tahun dia survive sebab barahnya masih boleh dibuat rawatan susulan. Tapi kes mama Hafiz ni lain sikit. Barahnya cepat sangat merebak. Jadi kena buat pembedahan seterusnya di Hospital Putrajaya walaupun sakit masa pembedahan pertama tu masih belum hilang.

Di Hospital Putrajaya, sekali lagi dia kena tunggu. Tapi kali ni kena tunggu doktor pakar pembedahan plastik pula sebab lepas buat pembedahan kena tampal atau ganti dengan kulit daripada bahagian lain. Tak boleh nak dibayangkan sakitnya kan. Tuhan je yang tahu...

Masa mama Hafiz kat Putrajaya tu aku datang melawatnya seorang diri tanpa ditemani sesiapa. Rupa-rupanya dia pun takde teman. Dia duduk sorang-sorang kat tepi tingkap dan bila nampak aku, dia langsung terkejut dan menangis kat aku. Aku ni dah memang semulajadi senang sangat menangis. Makanya sama-sama berendam air mata la... Aku rasa dia mesti tak sangka aku boleh datang sorang-sorang hari tu. Itulah kali pertama aku berborak lama dengan bakal mak mertua aku dan aku cuba sedaya-upaya bagi dia semangat supaya teruskan pembedahan sebab dia dah hampir putus asa masa tu bila doktor tak datang-datang untuk buat pembedahan. 

Thursday, March 29, 2012

Rindu UIA! Tau tak?



Ahad yang lepas aku ke UIA ajar seorang junior 3D. Saja buat *part time* kongsi ilmu dengan orang lain. Pastu masa jalan-jalan kat dalam bangunan KAED tu macam ada perasaan *sayu* dan *rindu* je dengan suasana belajar kat Kuliyyah tu... Dah berapa tahun tinggalkan UIA, barulah nak rindu kan!


*Gambar UIA masa aku 1st year*

Enam tahun belajar di UIA memang banyak kenangan yang manis dan pahit masa belajar kat sana. Perkara paling best ialah bila dapat jumpa ramai *sahabat-sahabat* yang baik yang ukhuwahnya berkekalan hingga sekarang. Aku takkan lupa, walaupun aku jalan sorang-sorang dalam UIA tu mesti tengah-tengah jalan tu akan terserempak dengan orang yang aku kenal. Tak kira course apa dan mahallah mana, kalau baru tegur sekali, mesti akan tegur sapa lagi buat kali kedua.


*Sahabat-sahabat terbaik di UIA*

Suasana kat UIA juga best sebab ada banyak pokok-pokok dan dikelilingi bukit terutama di belakang Mahallah (asrama) aku, Mahallah Asma. Masa aku duduk kat Blok H dulu, bangun pagi aku boleh nampak dari tingkat bilik aku matahari terbit di balik bukit-bukit tu. Pergh! Cantik betul pemandangan tu. Pastu UIA kalau pagi-pagi memang sejukla. (Walaupun belum mandi lagi!. Haha)


*Pemandangan salah sebuah Mahallah. Aku tak ingat ni Mahallah aku ke atau Mahallah lain.*

Di UIA juga aku belajar *survive* dan jadi berdikari. Disebabkan aku ambil course yang sibuk dan selalu lepak studio, aku dengan selamba selalu balik mahallah malam-malam dengan roommates aku Lyn dan kadang-kadang balik seorang diri. Pernah sekali pagar mahallah aku tutup jadi nak tak nak aku ajak Dekna, studiomates aku tidur kat masjid UIA. Haha. (Siap ada akak ni kejut Qiamullail lagi tuh!) 


*Rindu kepada studiomates AAD!*


Pastu apa yang aku suka, makanan di UIA boleh kira murah jugala. RM2 boleh dapat nasi + lauk ayam. (Kalau sekarang area Bandar Sri Permaisuri ni jangan harap dapat harga camtu.) Pastu banyak kemudahan-kemudahan yang UIA bagi free contohnya internet free (zaman aku dulu selalu pergi Lab KAED download model 3D, lagu, etc..Haha) dan Library UIA boleh tahan banyak bukunya. Aku paling suka masa 1st Year, 1st Sem masuk UIA aku semangat study kat library sampai tertidur-tidur. Pergh! Masa tu *single* so adala ajak geng-geng nakal- Fatimah @ Timi dan Lyn usha-usha *pemandangan menarik* kat library tu. (Haha. Gile nakal!) Alhamdulillah senakal-nakal aku, aku berjaya gak grad daripada UIA dengan pointer above. Huhu...

Masa belajar di UIA juga aku join macam-macam event walaupun aku ni takdela *aktif* sangat macam orang lain. Banyak event aku join pun event yang kulliyyah dan department aku buat je. Contohnya macam KAEDfest, TigaBelas dan event paling besar yang aku incharge ialah APSDA - Asian Pasific Space Designers Association. Event ni melibatkan Interior Design Student dari serata benua Asia. Pada tahun 2006, APSDA ni buat event di Malaysia dan UIA jadi tuan rumah, maka ramai student dari Filipina, Indonesia, Korea dan Malaysia join event ni. Kenangan terbaik masa tu ialah sebab aku belajar incharge event besar dan jadi *multitasking* sebab event tu dihadiri lebih 200 orang, committee kitorang 25 orang je. Kiki...



*APSDA 2006*

Banyak kali aku cakap kat *bakal suami aku*, kalau ada anak nanti aku akan suruh dia belajar di UIA. Tak kesahla, kalau dia nak ambil Medic ke, Law ke, dan nak ikut jejak bonda dan ayahanda dia ambil Architecture kena masuk UIA gak! Aku tak peduli! Hahaha...



Terima kasih kepada tukang buat video ni - EDAYlead kerana buat video tentang UIA. Oh, rindu UIA dan orang-orang yang pernah ada di UIA dengan aku, tahu tak?



P/s: Mari singgah tengok portfolio terbaru aku dan Hafiz! Sila klik sini - Ilusi Hafiezd

Wednesday, March 14, 2012

I Pray


I pray to  ALLAH  to give me patience to face all the difficulties

I pray hopefully ALLAH will help me to make my way easier to get married

I pray that  ALLAH  can find my family home to stay after this

I pray to  ALLAH  to help me find the best job after I resign

I pray for  ALLAH  to make him tough due to so many obstacles he has to gone through

I pray that  ALLAH make his mother’s operation success and she can see us getting married

I pray that  ALLAH  give us enough money to get married

I pray to  ALLAH  to send all my girlfriends - BFF a good guy to be their husband ^_^

I pray to  ALLAH  to give all people around me happiness and success in their life both dunia and akhirah…

Amin~




Wednesday, March 7, 2012

Rekaan Ruang Masuk Rumah / Foyer



Persoalan tentang Rekaan Ruang Masuk atau Foyer Design ini ditanya oleh adik Da Yah pada bulan lepas. Kesian adik ni. Lama dah soalan dia tergantung di Facebook Page AiraniEz's Life. Tuan punya blog ni pula asyik buat-buat sibuk je. Walhal tangan ni tak sibuk, cuma otak yang *sibuk* berfikir masalah yang tak pernahnya kurang. Huhu.


 

Berbalik kepada rekaan ruang masuk rumah atau foyer, ruang tersebut kini menjadi semakin berfungsi bagi kebanyakan orang yang mementingkan kecantikan dalam segenap ruang dalam rumah. Pada masa kini, ruang masuk ini menjadi ruang yang penting bagi memelihara privasi tuan rumah kerana apabila ada tetamu datang, mereka takkan sesuka hati masuk ke dalam ruang rumah yang lain sebelum dibenarkan oleh tuan rumah.

Selain itu, ruang masuk atau foyer ini juga boleh memberikan impresi positif terhadap tuan rumah kerana sebaik tetamu masuk ke ruang masuk yang cantik dihias elok, sekelip mata membuatkan tetamu rasa senang dan selesa untuk datang ke rumah kita.


Terus-terang, bukan semua rumah ada ruang masuk yang besar kecuali rumah tersebut dibina dia atas tapak yang luas. Pada pandangan aku juga, tidak banyak rumah di Malaysia ini yang mempunyai ruang masuk yang sempurna. Selalunya ruang yang ada agak sempit dan hanya muat-muat untuk meletakkan rak kasut atau kabinet yang rendah.

Jadi bagi mereka yang ingin menghias ruang masuk mereka untuk nampak lebih cantik, di sini aku kongsi beberapa tips untuk korang semua.

Cat 

Korang patut cuba mengecat warna ruang masuk dengan ruang lain dengan warna yang berbeza. Warna panas seperti merah atau coklat boleh membuatkan ruang nampak mesra, umpama menjemput tetamu masuk.




Lampu

Kalau nak guna lampu di ruang masuk, pastikan lampu yang digunakan ialah lampu yang boleh dilaraskan tahap kecerahannya. Walaupun kita nak ruang masuk kita nampak cerah, tapi kalau boleh elakkanlah daripada terang sangat ya. 


Selain itu, kalau kita nak ruang tersebut nampak mewah atau ada class, kita boleh tambah chandelier di tengah-tengah siling ruang itu. Walau bagaimanapun, kalau ruang masuk kita itu sempit, jangan gunakan lampu chandelier, sebaik-baiknya gunakanlah designer lamp atau lampu yang simple tapi ada ciri-ciri designer gitu. Aku rasa itu lagi bagus kot.



Cermin

Disebabkan ruang masuk mempunyai keluasan yang terhad, penggunaan cermin juga merupakan salah satu idea yang baik untuk rekaan ruang masuk rumah korang. Cermin yang tergantung di dinding boleh memantulkan imej menarik ruang yang bertentangan dengan ruang masuk selain boleh membuatkan ruang tampak luas dan cantik.



Dekorasi

Kalau korang rasa korang orang yang berseni, apa kata  korang  paparkan lukisan yang menarik, gambar-gambar keluarga atau barang-barang dekorasi kecil yang lain. Amatlah tidak digalakkan meletakkan doorgift yang  korang  dapat daripada kenduri-kendara yang pernah  korang  hadiri. Tolong ya. Tahulah suka pergi kenduri kahwin, tapi janganlah sampai habis tayang semua doorgift yang ada di depan pintu masuk rumah!