Friday, July 13, 2018

Rekaan Lampu Terkini / New Lighting Design


Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Di hari Jumaat yang mulia ni marilah akak kongsikan rekaan lampu yang terkini untuk anda semua. Mana tahu perkongsian ni boleh bantu anda beli lampu untuk rumah banglo masing-masing nanti. Aamiin


Kebetulan beberapa bulan lepas kami habiskan hampir RM700 beli lebih 10 lampu untuk rumah client di House of Lighting, Puchong. Kedai ni memang famous dengan harga lampunya yang sangat murah, tapi nak dapat parking agak bercinta juga. Heh.



*Kedai Lampu House Of Lighting, Puchong*


So kalau nak beli lampu ni kenalah rancang bajet anda. Kalau rumah baru, check berapa lighting point yang ada, jenis ceiling, jenis ruang dan warna lampu apa yang kita nak.


*Lihatlah betapa banyak lampu di kedai ini. Rambang mata dibuatnya. Heh*

Contohnya kalau nak pasang downlight, kalau ada plaster ceiling boleh beli downlight yang jenis tanam dalam ceiling. Kalau concrete slab, belilah yang exposed atau terkeluar daripada ceiling.


*Jenis-jenis downlight. Standard size selalunya orang guna 4"*


Boleh pilih nak warna yellow, warm white atau cool white. Atau boleh pilih yang jenis 3 colours ni. Petik sekali warna yellow, tutup, petik balik jadi warm white dan begitulah seterusnya. Kiranya kita akan dapat 3 ambience dalam satu ruang. Best kan? Harga lampu 3 colour ni minimum RM21 dan kalau beli downlight seeloknya beli harga RM20 ke atas. (Yang lagi murah cepat rosak, so kena beli satu set baru.)


*Modern Pendant Light - Suitable for Living & Dining*


Ok, masuk hal pendant light pula, kena pandai pilih yang moden dan praktikal. Zaman sekarang orang dah tak pakai lampu ceiling mounted (Boleh tengok gambar yang akak share.) Sebabnya yang ceiling mounted tu susah nak bersihkan dan serangga senang masuk. Pilihlah lampu yang mentolnya murah, senang dibeli dan ditukar.


*Jenis Ceiling Mounted - Lampu yang agak sukar ditukar*

*Design Pendant Lamp yang terkini. Sesuai untuk Dining atau Breakfast Table area*




Lampu Chandelier pula jangan beli kalau rumah kita silingnya rendah dan bukan konsep English atau glam. Lagipun lampu Chandelier ni susah nak bersihkan melainkan anda ada orang gaji tolong gosok hari-hari. Heh.


*Boleh pilih pendant lamp begini untuk menggantikan Chandelier. Lebih mudah dibersihkan dan up to date.*


Lampu dinding atau wall light pula janganlah pilih yang ada casing kaca corak bunga-bunga. Nak moden, pilih yang simple dan mentolnya senang ditukar. Maklumlah lampu di tangga, kena bijak pilih ya. (Boleh tengok gambar-gambar design lampu yang updated & outdated.)


*Design Wall Light yang terkini. Ada ciri-ciri Hipster sedikit*


*Design Wall Light yang juga boleh dijadikan deco di dinding.*


*Design Wall Light yang outdated*

Sekali lagi disyorkan, kalau ada bajet lebih, upahlah Interior Designer untuk buatkan Lighting Plan supaya anda dapat merancang berapa biji lampu yang perlu dibeli dan merangka susunan lampu, kipas dan aircond dalam rumah.

*Contoh Reflected Ceiling Plan atau Lighting Plan yang kami sebagai Interior Designer Buat*

Semoga apa yang dikongsi memberi manfaat. Doakan bisnes Ilusi HafiEzd Design terus maju dan ekonomi Malaysia ok lepas pilihanraya ni. Aamiin

#ilusihafiezddesign
#InteriorDesigner
#LightingTips
#DesignerLighting

Wednesday, June 20, 2018

Tips Deko Bingkai Gambar / Frame Decor



Selamat Hari Raya diucapkan kepada semua pembaca blog Airaniez's Life.

Sempena nak raya ni, mesti ramai semangat nak deko atau makeover rumah kan? Sebagai Interior Designer yang buat kerja deko juga, salah satu benda yang kami suka buat untuk deko rumah client Ilusi HafiEzd Design adalah dengan menggantung frame atau bingkai gambar.

*Feature Wall dengan frame decor untuk rumah client di D'pines, Ampang*

Ada pelbagai cara untuk menggantung frame gambar ni sebenarnya. Ada juga orang yang mengambil upah pasang atau gantung frame ni kalau nak gantung menggunakan skru atau paku yang sesuai. Apa yang penting, kerja ni perlu dilakukan sekurang-kurangnya 2 orang. Seorang tukang gantung dan tanda, seorang lagi tukang check ketinggian dan keseimbangan frames.


*Frame kanvas untuk MARA Japanese Library berlatarkan gambar bunga Sakura di Jepun. Resolution gambar sangat tinggi diambil supaya imej tak pecah.*


Seeloknya tinggi gambar yang hendak digantung ialah 57" dari lantai atau pada ketinggian eye level. Jarak frame kami suka buat 1"-3" sebab kalau jarak sangat nampak frame longgar dan susah untuk menyeimbangkan ketinggian semua frame supaya berada di aras yang sama.


*Frame gambar kanvas / gambar family dalam mood sepia (reddish-brown color)*


Kebanyakan frame kami beli di IKEA, Kaison atau MR DIY. Tapi the best is IKEA's frame, selain harga murah dan ringan, frame juga ada rujukan saiz gambar atau artwork. Anda boleh pilih untuk gantung frame yang sama material atau boleh mix & match different frame patterns. Boleh juga gabungkan frame dengan huruf, lampu atau jam seperti yang kami buat untuk client di Bandar Tun Hussein Onn baru-baru ni.


*Frames yang dibeli dari IKEA yang kami gantung untuk ofis Dayang Beauty Secret di Alam Damai. Warna frame dipilih ikut tema warna Interior - Pink, Gold & White.*



*Frames yang dipasang dalam bilik bos Dayang Beauty Secret*


Terpulang kepada kehendak masing-masing nak gantung gambar keluarga, gambar konvo atau gambar Agong pun boleh. Haha. Kalau nak murah dan senang, boleh print gambar dalam mood hitam putih. Tapi kami suka guna quotes yang kami ambil di internet dan adjust size pakai photoshop dan letak frame hitam supaya mudah untuk dipotong dan digunting.

*Gabungan jam & quotes untuk projek deko rumah di Alam Impian, Shah Alam*

Selalunya bajet untuk frame ni dalam RM100 boleh dapat lebih 5 frame. Nak jimat boleh je beli daripada kedai RM2 tapi kena pandailah pilih design yang menarik. Boleh juga print gambar kanvas dalam harga lebih kurang RM30 dan ke atas. Pastikan resolution gambar tinggi supaya gambar atas kanvas frame tak pecah.


*Special custom sandblast quotes on glass / acrylic*

Di sini kami kongsikan sedikit tips cara-cara menggantung frame atau steps to hang decor frame.

1. Susun dulu frame sebelum gantung. Jangan gantung terus!

2. Pilih quotes yang dah siap gambar atau corak. Quotes dicetak atas kertas A4 je. Size boleh edit menggunakan apps atau software seperti Photoshop.

3. Gantung guna hook yang sesuai. Hook ni kami beli daripada kedai MR DIY. Senang nak ketuk berbanding paku tapi hanya sesuai untuk frame gambar yang ringan.

4. Tandakan kedudukan paku atau tempat frame untuk gantung. Boleh gunakan ubat gigi yang diletakkan belakang frame sebelum tebuk paku.*

5. Hasil dekorasi bilik tidur untuk rumah di Bandar Tun Hussein Onn, Cheras*


Sesiapa yang berminat nak deko rumah sempena open house hari raya ni boleh contact Ilusi HafiEzd Design ya. Selamat Menyambut Hari Raya dan mengemas rumah!


Wednesday, May 30, 2018

Rekaan Bilik Tidur Anak Gadis Perempuan


Sebagai Interior Designer, satu perasaan sangat best dan bangga adalah bila client hargai design kita.

Alhamdulillah baru-baru ini kami berjaya pasang wallpaper di rumah client di Bandar Tasik Selatan. Buat pertama kali juga kami berpeluang design bilik anak gadis remaja perempuan yang menggunakan kombinasi warna hijau dan merah jambu.



*3D Visual yang menjadi rujukan client untuk mengubahsuai bilik tidur anak gadis beliau.*

Kami hanya proposed 3D Visual dan client sendiri cuba merealisasikan kehendak anak perempuan beliau dengan menempah kabinet dan deko bilik mengikut design kami.

Walaupun client tak buat kabinet dengan kami tapi kami sangat happy tengok design jadi 70% sama dengan 3D. Tengok impression anak client masa balik sekolah memang teruja habis dapat bilik idamannya.

*Ruang dapur asal sebelum diubahsuai*

*Hasil ubahsuai dan dekorasi*

 *Meja tulis lengkap dengan cabinet buku*

Sebab tu, kadangkala bila jadi designer ni kita bukan utamakan keuntungan saja. Tapi KEPUASAN bila design kita dihargai oleh client juga buatkan kita terus semangat nak buat yang terbaik untuk kerja kita. InsyaAllah.


*Wallpaper dipadankan dengan warna tema keseluruhan bilik*

Seronok dapat client macam ni. Selain tak cerewet, payment sangat laju. Doakan kami dapat client macam ni lagi. Aamiin


Jika anda berminat untuk menghias bilik anak-anak atau bilik sendiri:


Hubungi Ilusi Hafiezd Design melalui emel untuk mendapatkan khidmat nasihat percuma tentang Hiasan dalaman:

ilusihafiezd@gmail.com

Jangan lupa untuk melihat design portfolio kami:


Follow INSTAGRAM kami:


LIKES 

Facebook Ilusi HafiEzd Design untuk lebih Tips Hiasan dalaman!





Thursday, May 3, 2018

Ilmu Pemilihan Cat


Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Baru-baru ni kami bertemu dengan client Ilusi HafiEzd Design di Bandar Tasik Selatan. Client ni hanya upah kami design dan pasang wallpaper sebab beliau perlu makeover ruang tamu dan dapur. Masalah utama beliau ialah nak pilih warna cat dan tema warna dalam setiap ruang kerana warna tema ruang sedia ada terlalu *fancy*. Heh.

*Paint Color Proposal - Jotun Paint*

Jadi kami sediakan 3D Visual dan colour paint template beserta code paint Jotun colour. Bila kami datang, beliau dah siap cat rumah dan perabot, cuma tinggal pasang wallpaper. Apa yang best, warna yang kami proposed cantik sangat! Haha.

*3D Vs Reality*

Terus-terang, aku ni tak pandai pun mengecat. Maklumlah, tangan ni banyak digunakan untuk mendidik anak-anak, bukan buat kerja kasar. Haha. Tapi aku nak kongsi beberapa ilmu pemilihan cat yang aku dapat sepanjang hampir 9 tahun jadi Interior Designer ni.

1. Cat yang paling aku suka guna ialah jenama Jotun. Kenapa? Sebab bila kita pilih cat ikut colour chart / book, warnanya hampir sama. Aku pernah ada pengalaman pakai ICI Dulux dan Nippon Paint. Dalam colour book lain, tiba-tiba bila cat di dinding lain. Aduhai...

*Paint Color Proposal - Jotun Paint*


*Hasil cat dinding menggunakan cat Jotun*

2. Aku pernah tanya kontraktor, cat apa yang paling bagus? Dia kata, semua cat bagus. Apa yang penting, orang tu pandai cat. Haha. Ya, sebab tu kami lebih suka panggil specialist painter berbanding buruh kasar yang datang mengecat. Selain mereka expert, mereka juga ada various selection paint colours. Kau minta jela warna apa, pink belacan, merah bata, biru azur, semua ada. (Dah terkeluar bahasa sastera akak. Heh)


*Salah satu projek ofis Dayang Beauty Secret menggunakan gabungan cat jenama Jotun dan Maxilite*

3. Cat luar rumah yang bagus katanya ICI Dulux dan Jotun. Tapi nak tau, dalam colour book, ada cat yang bertanda contohnya dalam Jotun book, tanda penguin, maksudnya warna tu harganya mahal sikit. Ada sesetengah warna cat untuk Interior tak boleh apply for exterior dan begitulah sebaliknya.

4. Kalau nak cat seeloknya 4 layers. 2 kali undercoated (putih) dan 2 kali warna utama. Pastikan cat dibancuh dengan betul. Kata tukang cat, jangan tambahkan air atau thinner ke dalam cat, nanti cat kurang kualiti.

*Projek mengecat paling besar kami pernah buat di MARA Japanese Library, Beranang*

5. Warna utama yang aku suka guna untuk dinding ialah natural or earth tone colour. You can chose either brown tone or grey tone. Aku suka warna cat-cat macam ni supaya ruang jadi sejuk dan cosy. Elakkan warna oren dan kuning! Sangat ketinggalan zaman ok. Kalau nak warna cerah, pilihlah off-white atau putih gading.

*Grey Tone or Brown Tone - Jotun Paint*

6. Kalau nak gunakan warna terang macam merah, hijau, biru atau apa warna sekalipun sebagai feature wall, seeloknya cat hanya satu dinding dalam satu ruang atau dua dinding yang bertentangan dengan dinding tersebut. Dinding selebihnya gunakanlah warna earth tone tadi. Bukan apa, kalau kita belajar visual or colour psychology, satu ruang yang dipenuhi satu jenis warna boleh efek mental dan mood kita, tau tak?

*Gabungan warna terang dan earth tone, cantikkan?*

7. Nak tahu cara terbaik pilih tema warna dalam satu ruang? Google atau cari saja colour palette dalam Pinterest contohnya. 
Search: Blue + Yellow + Brown Colour palette / scheme. 
Ikut betul-betul warna dalam gambar. Insya-Allah takkan berlakulah kesalahan memilih warna untuk ruang tu.

*Contoh Colour Scheme. Jadikan warna emas atau gold sebagai warna wallpaper atau aksesori. Jangan warna satu rumah gold pula!*

Semoga ilmu yang dikongsikan ini membantu. Boleh SHARE untuk orang lain tahu. Jangan tanya harga dan kualiti jenama lain cat yang tak disebutkan di atas ya, sebab aku jarang beli cat. Haha.


*Hubungi ILUSI HAFIEZD DESIGN untuk mendapatkan hasil dekorasi dengan warna latar terbaik!*

Wednesday, January 24, 2018

Kedai Jubin Murah dan Cantik


Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Ada banyak kedai jubin atau tiles yang menjual pelbagai jenis jenama tiles di Malaysia ni. Ada yang suka beli tiles yang berjenama, ada yang nak murah dan cantik.

Kami nak kongsi salah satu kedai menjual tiles kegemaran kami iaitu Super Ceramic Tiles & Design Sdn Bhd yang terletak di Semenyih. Kebetulan kedai ni dekat dengan rumah kami dan memudahkan kami memilih dan ambil direct stock (angkut pakai Viva je ok) dari gudang mereka di sana.

*Tiles yang kami beli untuk Projek Ofis Dayang Beauty Secret*

Apa yang best pasal kedai ni sebab ada banyak sangat tiles yang cantik-cantik dan harga murah. Bayangkan tiles bersaiz 2' x 1' boleh dapat kurang RM10. Manakala ada juga corak yang cantik-cantik, harga kurang daripada RM5. Kalau kita selalu beli dari sana, akan ada diskaun sebagai pelanggan tetap.




Selain ada jual tiles pelbagai jenama, gudang dua tingkat ni juga ada jual barangan sanitari (paip, WC, sink, etc), perkakas elektrik macam kipas, water heater, barang-barang pembinaan, wallpaper dan lantai vinyl di tingkat bawah.


Kami memang selesa shopping di sini sebab kedai ada air cond dan siap ada escalator untuk naik ke atas. Tak lah macam typical kedai tiles yang murah, berhabuk dan laluan sempit. Nak pilih tiles pun tak selesa. Huhu.




Walau bagaimanapun terpulang kepada preference masing-masing. Ada banyak brand tiles kot. Kami cuma bagi review sebab suka pergi sana. Haha. Tak dibayar ok.


Boleh tengok gambar-gambar kedai dan tiles yang kami dah gunakan untuk projek ID Ilusi HafiEzd Design . Semoga bermanfaat!

*Tiles yang digunakan untuk backsplash Projek Dapur di Cheras.*