Wednesday, June 21, 2017

Kabinet Dapur Alam Impian, Shah Alam


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog yang rajin singgah di blog saya. Kali ini saya akan kongsikan rekaan kabinet dapur di rumah pelanggan Ilusi Hafiezd Design di Alam Impian, Shah Alam.

Untuk pengetahuan semua, pada awalnya pelanggan kami hanya mahu menggunakan khidmat dekorasi kami sahaja. Untuk kabinet dapur, beliau mahu menggunakan khidmat daripada sebuah syarikat kabinet dapur terkenal. Namun kami menawarkan diri untuk membantu beliau membuat perbandingan harga dengan membawa beliau ke pameran hiasan dalaman supaya minda beliau lebih terbuka dengan harga dan material yang jauh lebih murah dan berkualiti sehingga beliau langsung berminat dengan khidmat rekaan dalaman kami.


*Ruang dapur asal sebelum diubahsuai*

Selain membuat rekaan yang lebih kompak dan menarik, harga kabinet dapur yang kami tawarkan jauh lebih murah berbanding syarikat tersebut. Material yang kami gunakan untuk kabinet dapur ini ialah melamine dan acrylic untuk bahagian pintu, quartz stone untuk counter top dan decorative tiles untuk dinding dapur. Walaupun ruang dapur ini kecil namun rekaannya masih nampak elegan dan menarik disebabkan pembuatan kabinetnya kemas dan teliti, betul tak?


 *Material Pintu- Melamine & Acrylic, Counter Top- Quartz Stone & Backsplash - Decorative Tiles*

 *Tall Oven, Fridge Cabinet & Breakfast Table*

*Ruang memasak yang kompak & praktikal*

Kami juga membantu beliau menguruskan proses pembuatan kabinet, penambahan power point, ubah kedudukan paip (perlu diubah kerana sink yang baru dibeli lebih dalam berbanding yang sedia ada), pemasangan wall tiles, pemasangan lampu dan banyak lagi.


*Aksesori Dapur - Tandem*

*Aksesori Dapur - Pull-out Tray*

*Aksesori Dapur - Dishrack*

*Eubiq System*

Pelanggan kami tidak perlu pening kepala untuk menguruskan keseluruhan proses renovasi seorang diri apabila menggunakan khidmat Pereka Dalaman seperti kami. Beliau tak perlu bergegas ke site untuk membuka pintu, memantau setiap kerja kontraktor yang berbeza-beza di site dan tak perlu merancang sendiri susun atur dapur kerana kami telah membantu beliau menyediakan lukisan 2D dan 3D untuk dapur beliau sendiri.




*Lukisan 2D*

Untuk pengetahuan semua, lukisan 2D dan 3D ini adalah sangat penting dalam proses pembuatan kabinet dapur. Lukisan 2D yang pereka dalaman hasilkan dapat memberitahu ukuran penuh sebuah dapur, material yang digunakan, saiz barangan elektrik seperti peti sejuk, oven dan microwave, aksesori dapur, kedudukan power point dan banyak lagi. Lukisan 3D pula memudahkan pelanggan melihat idea rekaan sesebuah ruang dengan lebih jelas sebelum proses renovasi sesebuah ruang dilakukan. Pelanggan dapat melihat warna material yang digunakan, pencahayaan dalam ruang selain susun atur kabinet dalam ruang itu sendiri.



*Lukisan 3D / 3D Visuals*

Hasilnya, dengan kos konsultansi dan lukisan satu ruang yang kurang daripada RM1000, pelanggan kami sangat berpuas hati dengan rekaan dapur beliau ini. Kami bersyukur kerana dipertemukan dengan pelanggan yang percaya dengan design dan kepakaran kami. Beliau mengakui yang kami banyak membantu beliau menguruskan proses renovasi keseluruhan rumah kerana beliau seorang yang agak sibuk dan terpaksa menguruskan segalanya sendiri.



Berminat untuk ada Kabinet Dapur di dalam rumah anda?


Hubungi Ilusi Hafiezd Design melalui emel untuk mendapatkan khidmat nasihat percuma tentang Hiasan dalaman:
ilusihafiezd@gmail.com

Jangan lupa untuk melihat design portfolio kami:

Follow INSTAGRAM kami:


LIKES 
Facebook Ilusi HafiEzd Design untuk lebih Tips Hiasan dalaman!





Thursday, June 8, 2017

Tips Rekaan Kabinet TV / TV Cabinet Design Tips



Kabinet TV adalah salah satu keperluan dalam setiap rumah terutama jika anda sekeluarga gemar menonton TV bersama keluarga di rumah. Anda boleh menikmati rancangan di televisyen tanpa gangguan bila anda mempunyai rak atau kabinet TV yang sesuai di ruang tamu atau ruang keluarga di rumah anda.




Selama beberapa tahun dalam industri rekaan dalaman, Ilusi Hafiezd Design telah menghasilkan banyak rekaan Kabinet TV atau TV cabinet untuk rumah pelanggan-pelanggan kami. Kebanyakan rekaan yang kami hasilkan sesuai dengan susun atur dalam ruang dan mengikut citarasa pelanggan itu sendiri.




Selain berfungsi sebagai tempat meletakkan televisyen atau TV, kabinet TV juga mempunyai dua fungsi lain iaitu untuk menyimpan barang dan sebagai rak untuk meletakkan barangan perhiasan. Sebab itulah, kabinet TV ini perlu nampak cantik, kemas dan berfungsi dengan baik. Lagi-lagi bila kabinet TV ini diletakkan di ruang tamu yang mana menjadi ruang utama bagi setiap rumah.




Jadi apa kriteria penting untuk anda memilih rekaan Kabinet TV? Mari kita lihat tips-tips ini:


1. Ukur Ruang atau Dinding Kabinet TV 

Adalah sangat penting supaya anda mengukur dahulu ruang atau dinding untuk anda meletakkan Kabinet TV tersebut. Semakin besar ruang tersebut, semakin fleksibel kabinet TV anda. Jangan lupa ukur saiz TV anda supaya bersesuaian dengan kabinet TV. Jika ruang anda kecil atau sempit, kabinet TV anda hanya perlu ada barang-barang penting seperti dekoder TV, DVD player, game console atau speaker.



Selain itu, bila anda mempunyai ukuran dinding atau ruang untuk meletakkan kabinet TV, anda boleh memilih sama ada ingin membuat kabinet TV pasang siap atau beli sahaja konsol TV di kedai perabot sedia ada. Berdasarkan ukuran tersebut, anda boleh dapatkan harga Kabinet TV yang anda mahu dengan warna atau material yang sesuai dengan bajet anda.



2. Cat atau pasang Kertas Dinding di belakang Kabinet TV


Jika anda mahu jadikan kabinet TV anda sebagai titik tumpu atau focal point dalam rumah anda, anda boleh jadikan dinding anda sebagai latar belakang kabinet TV anda. Anda boleh pilih seleksi warna cat yang berwarna-warni atau pasang kertas dinding yang bercorak minimal asalkan kabinet TV anda menjadi titik tumpu yang menarik.



3. Material Kabinet TV

Kebanyakan material kabinet TV ialah papan lapis atau plywood kerana materialnya yang kuat dan sesuai untuk membuat kabinet rekaan moden dan kontemporari. Selain menggunakan material plywood sebagai rangka, anda juga boleh memilih material melamine yang jauh lebih murah daripada plywood. Untuk menampakkan rekaan kabinet TV yang moden, material lain yang menjadi pilihan sebagai pintu kabinet TV ialah kaca, acrylic dan besi.



4. Rekaan Kabinet TV

Bagaimana mendapatkan rekaan kabinet yang fleksibel dan berfungsi dengan baik? Selalunya kabinet TV mempunyai rangka penstoran di bahagian bawah, tepi atau atas TV. Namun jika anda mahu meletakkan rak di atas TV, pastikan rak tersebut kuat dan tidak diletakkan dengan barang terlalu berat. Selain itu, pastikan rak tambahan tidak menganggu kedudukan TV anda.



5. Warna Kabinet & Rak TV
Kebanyakan warna Kabinet TV yang menjadi kegemaran orang ramai ialah hitam, putih dan coklat. Namun anda mungkin mahu menambahkan seri kabinet TV anda dengan warna-warna yang terang dan menarik seperti merah jambu, biru langit atau ungu violet. Semestinya seleksi warna yang berbeza mampu membuatkan mood anda gembira ketika menikmati rancangan di TV.


6. Kabinet TV yang kemas dan ringkas


Elakkan daripada meletakkan terlalu banyak barang di kabinet TV. Pastikan kabinet TV nampak kemas dan teratur. Penting untuk anda sorokkan wayar di belakang panel kabinet TV dengan menyediakan lubang di belakang atau atas konsol kabinet TV tersebut. Satu lagi cara untuk menjadikan wayar TV tidak berselirat ialah dengan mengikatnya dengan kemas



7. Sistem Eubiq

Kebanyakan pelanggan kami selalu mengalami masalah tidak cukup plug elektrik di belakang TV Kabinet. Sebab itu, kami cadangkan pelanggan membeli set sistem Eubiq ini. Selain rekaannya yang eksklusif, sistem Eubiq ini juga boleh mengurangkan kos penambahan plug elektrik apabila anda hanya perlu membeli plug mudah alihnya jika mahu menambah plug elektrik.




Berminat untuk ada Kabinet TV di ruang dalam rumah anda?


Hubungi Ilusi Hafiezd Design melalui emel untuk mendapatkan khidmat nasihat percuma tentang Hiasan dalaman:
ilusihafiezd@gmail.com



Jangan lupa untuk melihat design portfolio kami:




Follow INSTAGRAM kami:

LIKES 
Facebook Ilusi HafiEzd Design untuk lebih Tips Hiasan dalaman!

Wednesday, May 17, 2017

Rekaan Bilik Almari Pakaian / Walk-in Wardrobe Design


Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada sesiapa yang menyinggah ke blog saya ini. Blog ni akan selalu di-update untuk menunjukkan kerja-kerja seorang Pereka Dalaman macam saya ni yang *kononnya* sibuk sangat. Huhu.

Ada masa tengah sibuk buat design, selalunya saya akan godak-godak folder dalam komputer, tengok gambar-gambar projek yang kami dah berjaya siapkan. Tiba-tiba tengok Ya Allah, banyaknya almari pakaian atau wardrobe yang saya dah buatkan untuk client!

Ruang almari pakaian ni sangat penting terutama kepada orang perempuan. Heh. Sebabnya, tanpa tempat simpanan pakaian yang banyak, pakaian akan bersepah dan tidak terurus. Kami sentiasa peka dengan keperluan client kami dengan mencadangkan mereka buat built-in wardrobe tinggi hingga ke siling supaya ruang dalam rumah dapat digunakan semaksima yang boleh.

Jadi hari ni saya nak kongsikan beberapa design Bilik Almari Pakaian atau Walk-In Wardrobe yang saya dah pernah buat untuk clients Ilusi Hafiezd Design.


Rekaan almari pakaian untuk rumah yang pertama ini adalah untuk sepasang suami isteri di Sunway Cheras. Ruang almari pakaian ini terletak di tingkat dua dan bersambung dengan bilik tidur utama.

Konsep ruang almari pakaian ini ialah Inggeris Moden atau Modern English. Material yang digunakan untuk Walk-in Wardrobe ini juga ialah kayu yang dicat putih (White Spray Paint) untuk bingkai pintu dan kaca hitam atau black glass.

*Meja Solek dilengkapi Cermin*

Apa yang menarik tentang ruang ini ialah selain ada almari pakaian, kami juga sediakan ruang penyimpanan beg tangan atau Handbag Display dan meja solek atau Dressing Table. Di dalam almari pakaian juga ada aksesori almari yang praktikal untuk menggantung dan menyimpan pakaian.

*Handbag Display with Lights*


 
*Wardrobe Accessories*


Rumah kedua yang ada Walk-in Wardrobe ialah di TTDI Grove, Kajang. Rumah teres corner lot ini mempunyai ruang almari pakaian yang kecil. Sebab itu, kami gunakan material cermin atau mirror as sliding door manakala untuk swing door material yang digunakan ialah Melamine Board.


Walaupun ruang almari sempit namun kami turut menyediakan ruang meja solek dan tempat menyimpan beg tangan. Lebih menarik, ruangan meja solek turut diserikan dengan cahaya lampu terang atau vanity dressing table with mirror. Laci meja solek juga disertakan dengan aksesori penyimpanan barang-barang kecil seperti barang kemas, brooch tudung, etc. Cantik kan?

 *Aksesori Laci Meja Solek*


*Almari Beg Tangan*

Seterusnya ialah rekaan bilik almari baju terbaru oleh Ilusi Hafiezd Design di Alam Impian, Shah Alam. Kami baru siap pemasangan almari ini bulan lepas. Disebabkan rumah ini ada empat buah bilik, client kami telah menggunakan salah satu bilik di rumah teres tersebut sebagai walk-in wardrobe nya. 

*Aksesori Almari pakaian*

 *Almari Beg Tangan*

*Almari Beg Tangan*

Istimewanya walk-in wardrobe ini ialah selain ada aksesori dalam almari dan vanity lighting dressing table, ruang ini juga ada kabinet pulau atau island cabinet di tengah-tengah bilik! Best kan?

*Kabinet Pulau*

*Wardrobe Island with Bench*

Material yang digunakan untuk ruang almari pakaian ini ialah melamine dan glass. Untuk island cabinet, kami tambahkan fabrik di tempat duduknya. Memang best kalau ada bilik begini sebab kalau nak bersolek beramai-ramai boleh tumpang duduk sekali. Huhu.


Jika anda berminat untuk dapatkan ruang almari pakaian ala-ala designer begini jangan segan-segan email ke ilusihafiezd@gmail.com ok. Insya-Allah kami akan cuba buat yang terbaik dengan bajet anda. Terima kasih singgah! Wassalam

Tuesday, May 2, 2017

Rekaan Dapur Inggeris Moden / Modern English Kitchen Design


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pembaca blog. 

Sepanjang penglibatan hampir 8 tahun dalam bidang Rekaan Dalaman atau Interior Design, kami telah menghasilkan beberapa Rekaan Dapur Inggeris Moden atau English Modern Kitchen Design untuk pelanggan kami.




Kebanyakan pelanggan yang menggemari rekaan dapur Inggeris moden ini sukakan stail sebegini kerana rekaannya yang eksklusif dan klasik. Material yang digunakan ialah kayu yang dicat dengan warna khas supaya kabinet kayu tidak reput dan tahan lama. 



Pelbagai warna boleh diaplikasikan untuk dapur moden Inggeris namun warna putih adalah pilihan yang paling digemari kebanyakan orang. Warna ira kayu juga menarik untuk menampakkan ciri-ciri rustic dalam ruang dapur.





Walau bagaimanapun kos untuk membuat dapur sebegini adalah agak tinggi. Hal ini demikian kerana material pintu dapur dibuat dengan material *spray paint* dan kaunter seeloknya menggunakan batu Quartz.







Jika anda berminat dengan rekaan dapur sebegini, anda boleh hubungi kami di ilusihafiezd@gmail.com.

Terima kasih