Tuesday, July 19, 2016

Instagram for Designers


Dalam banyak-banyak social media yang ada, Instagram adalah salah satu apps yang paling aku suka. Instagram bukan hanya berfungsi untuk selfie, edit gambar jadi cantik dan *stalk* selebriti tapi sebaliknya boleh membantu dalam mengembangkan bisnes dan untuk designer, boleh explore design satu dunia!

Aku ada dua akaun Instagram, satu akaun personal untuk share benda personal dan follow orang tertentu. Satu lagi ialah Instagram untuk company Ilusi Hafiezd Design. Dulu Instagram tak benarkan untuk buka dua akaun dalam satu masa tapi sekarang alhamdulillah boleh tukar-tukar akaun mana nak view dalam satu masa. (Tak perlu login banyak kali)

Ini tips untuk Designer macam mana nak explore Instagram sama ada untuk tengok design atau kembangkan bisnes.

1. Buka satu akaun Instagram khas untuk *Design Portfolio* anda. JANGAN campur adukkan akaun personal dengan portfolio. Aku tengok ada sesetengah designer letak gambar anak, gambar makanan tapi dalam masa yang sama nak promote design sampai kena public kan semua aktiviti personal. Tak bagus tu. Bila ada akaun khas untuk design portfolio, anda boleh gunakan akaun itu untuk follow hanya akaun Instagram designer lain dan Instagram tu akan jadi sangat menarik bila scroll

2. Gunakan *hashtag* yang sesuai dengan topik carian anda. Contoh kalau anda 3d Visualizer, gunakan ‪#‎3d‬ ‪#‎3dvisual‬ ‪#‎sayajual3d‬. Kalau Graphic Designer ‪#‎grafik‬ ‪#‎graphicdesign‬. Kalau Interior Designer ‪#‎interiormalaysia‬‪#‎hiasandalaman‬ ‪#‎rekabentukdalaman‬. Seeloknya gunakan ejaan Bahasa Melayu sebab target Client orang Malaysia. Bukan Australia atau Uganda. Heh.

3. Nak save gambar tanpa print screen? Senang je. Install apps lain bernama *Instasave*. Dulu ada apps yang best ni icon warna coklat, tapi apps tu dah takde. 

 Jadi ada satu lagi apps icon warna biru nama InstaSave juga. Nak save atau download gambar tak perlu copy link, hanya perlu *Likes* gambar di Instagram, pergi ke apps dan download gambar-gambar yang kita dah Likes tu. Senang sangat!
4. Jangan Spam Instagram orang! Macam kita tengok manusia-manusia gedik dalam Facebook yang tak habis-habis spam bahagian komen dengan produk atau barang jualan, samalah macam Instagram. Jangan terkejut kalau tiba-tiba ada orang tag kita kat gambar yang takde kena-mengena. Block je terus akaun-akaun ni!

Apa yang akak tak suka Instagram ni ramai sangat manusia hipokrit yang nak kejar followers sampai sanggup follow-unfollow akaun orang. Jangan pelik kalau hari ni followers kita 1000, esok jadi 999 pulak. Haha.

Kesimpulannya jangan kejar followers tapi kita perlu target tepat kepada sasaran Client yang betul dan akaun Instagram yang betul-betul berminat dengan servis atau bisnes kita. Caranya? Gunakan ‪#‎hashtag‬!

Harap tips-tips ni membantu. Sambil tu silalah follow instagram @ilusihafiezd yang dah ada 1000 lebih followers tu. Haha. Boleh klik: 

No comments:

Post a Comment

Oh,anda sangat comel bila anda tinggalkan pesanan!