Wednesday, November 6, 2013

Realiti Perkahwinan - Pasangan Terbaik


Selamat Menyambut Tahun Baru Muharam 1435 Hijrah.

Sekejap je kan dah tahun baru. Tahun ni berlalu dengan begitu pantas dan sekejap je dah setahun aku kahwin. Oh, lepas tu dah ada anak! (Hooray!) Sekejap je aku dah kerja di company yang aku baru kerja tahun lepas, dan minggu lepas aku dah berhenti.(Erk) Seriously, macam banyak sangat benda dah jadi dalam tempoh setahun kan?

*Our Family.1 Year Wedding Anniversary* 

Aku malas nak cerita panjang pasal pekerjaan aku. (Because now I'm jobless. Quite *freaking out* but I know Allah's plan's better. Right?) Disebabkan aku seronok dah kahwin lebih setahun jadi aku nak taip panjang-panjang pasal life perkahwinan yang *real* punya, untuk aku kongsi dalam blog aku ni.

Realiti perkahwinan sangatlah berbeza dengan kehidupan dalam drama atau novel. (Terutama novel terbitan Alaf 21 yang jalan ceritanya hampir sama je - Pasangan kahwin *terpaksa*, pastu suami atau isteri *ego*, pastu kisah cintan-cintun suami atau isteri masa nak pikat pasangan masing-masing. Hello, where are the reality of marriage, exactly?) Aku dah lama banned novel-novel macam tu sebenarnya tapi baru-baru ni terlayan cerita *Love You Mr. Arrogant dengan mak aku. Pastu mak aku suruh aku baca novelnya. Erm... Aku rasa drama lagi best daripada novel kot sebab aku suka cara pelakon tu berlakon kot... So, enough said...



Realiti perkahwinan sebenarnya bergantung kepada pasangan masing-masing. Semua orang tahu, pasangan kita bukanlah sempurna dan takde perkahwinan yang *perfect* dalam dunia ni. Jadi aku nak kongsi ciri-ciri pasangan yang patut best, kalau-kalau korang nak cari calon suami atau isterilah. Kalau nak cari... Hihi...

Menjaga Agama


Well, aku rasa ni benda basic. Semua orang nak pasangan yang menjaga agamanya. Tahu solat, jaga aurat, etc. Terus-terang suami aku dan aku sendiri taklah *sempurna* dalam hal ni. Nak kata solat jemaah hari-hari memang taklah. Lagi-lagi bila ada anak ni. Nak solat dan makan pun selalu kena ikut turn. Erk. 

But alhamdulillah, suami aku jenis yang mengingatkan aku solat. Kalau pagi, waktu subuh dia kejut dan tarik tangan aku perlahan-lahan, takut anak terjaga lagi. Pastu kalau tudung aku tersingkat sikit dia tolong tarikkan kasi labuh tutup dada. Dia tolong ingatkan aku, aku tolong ingatkan dia kalau aku alpa. Itu sudah cukup bagi aku. Insya-Allah.

Jadi aku tak rasa kita patut cari atau kahwin dengan golongan *ustaz* saja, untuk jaga agama kita kan?

Penyokong Terbaik (Good Supporter)

Sejujurnya, orang yang hidup sekeliling aku memang tak ramai yang selalu support apa aku buat. Even mak aku pun kadang-kadang kurang yakin dengan aku. Boleh ke anak dia ni masak, boleh ke anak dia ni bawa kereta dan yang paling latest, boleh ke anak dia ni dapat kerja? Aku tak salahkan mak aku sebab dia yang lahirkan dan kenal kita sejak kecil, kan? Dia yang ajar kita jalan, nampak kita jatuh pastu cedera kat lutut dan kita nangis. Mungkin sebab tu confident level mak aku untuk menyokong penuh tindakan aku tu *kureng* sikit la kot.

Tapi suami aku... Dia memang penyokong terbaik. Bila aku kata aku nak berhenti kerja, nak buat kerja freelance, dia bagi sokongan 100%. Bila aku tak dapat kerja lepas pergi 2 interview dia bagi kata-kata semangat beserta doa supaya aku tak down lama sangat. Tambahan lagi, suami aku juga yang bagi sokongan kat aku supaya masak untuk dia hari-hari. Seronok je dapat buatkan sarapan untuk dia sebelum dia pergi kerja macam pagi tadi. (Senyum) 

Aku memang suggest korang cari suami atau pasangan yang dapat bagi confident level korang tinggi. Walaupun dah jatuh tapi dia macam tolong *sambut* balik supaya tak jatuh terus. Pasangan yang boleh jadi supporter dan motivator buat kita bukan saja boleh baiki mood kita malah boleh jadikan kita terus positif untuk meneruskan kehidupan yang sangat mencabar sekarang ni. Huhu. 

Boleh Bekerjasama

Pasangan suami isteri mesti boleh bekerjasama dalam melakukan banyak benda supaya perkahwinan tu nampak seimbang. Bila tinggal satu rumah, macam-macam aktiviti boleh dilakukan bersama. Aku tak boleh bayangkan kalau aku dengan suami aku terpaksa hadap *PJJ- Perkahwinan Jarak Jauh* macam sesetengah pasangan lain. Kadang-kadang memang aku serba-salah sikit ajak suami aku pindah dan kerja di KL. Tapi aku rasa, kalau kami jauh dan jumpa hari minggu je lagilah payah. So, aku sangat bersyukur kami dua-dua ni bekerja dalam sektor swasta dan tak terikat dengan mana-mana company hingga kena PJJ. (Semoga yang PJJ tu bertabahlah ye... erm)

Seronok sangat bila dapat buat kerja rumah bersama dengan pasangan kita tau. Bila pasangan kita ringan tulang tolong kita buat kerja rumah sikit taklah kita rasa terbeban nak hadap semua. Rasanya selepas kahwin ni terlalu banyak benda yang aku buat dengan suami aku sama-sama. Sidai kain, masak, mandikan dan jaga anak, pasang kabinet dan meja, shopping, layan movie online, etc. 

Lebih bagus bila kami dapat bekerjasama dalam bisnes *ILUSI-HAFIEZD* kami. Alhamdulillah selepas setahun lebih kami kahwin dah lebih 5 projek kami handle sama-sama dan berjaya collect lebih 10 ribu untuk belanja tambahan kami. Kalaulah kami tak bekerjasama buat freelance ni, memang tak dapatlah kami bayar deposit rumah yang kami baru sewa dan beli barang-barang keperluan asas macam peti sejuk dan mesin basuh. Huhu.

Susah Senang Bersama

Like I said before, married life isn't always perfect. Kehidupan berkeluarga sekarang cabarannya agak berbeza dengan zaman dulu. Rasanya dulu memang ok kalau isteri jadi suri rumah sepenuh masa. Tapi sekarang ni bila tengokkan keadaan ekonomi yang tak stabil, isteri yang dulunya suri rumah pun dah kena buat part time jaga anak orang atau jual barang online. Erk. Lagi-lagi selepas pilihanraya, kami yang kononnya kuat *membangkang* ni terpaksalah hadap juga tempias harga *Barang Naik* akibat ada orang kurang cerdik pergi undi *BN* tu. Pfft... Susah dan mencabar sungguh bila harga barang makin naik, gaji je yang tak naik-naik!

Maka kehidupan suami isteri mestilah boleh ditempuh jika sanggup bersusah senang bersama. Jika korang mendapat pasangan yang memang sejak lahir anak orang kaya, pastu belajar oversea, pastu lepas grad terus kerja di company besar, agak-agak boleh ke dia kenal erti kesusahan untuk *survive*? Yup, marriage is also about two person that have to survive in real life. Demi menjadi survivor anda berdua mestilah rela dan redha untuk susah senang bersama


Aku harap suami aku tak kesah makan apa saja yang aku masak, waima hanya sebiji telur. Tak kesah bawa kereta Viva aku yang dua-dua pintu dah cedera, satu kena spray, sebelah lagi calar kena tiang parking kat Vivahome. Tak kesah dapat balik Melaka sebulan sekali, sebab kadang-kadang bajet tak cukup. Aku harap dia tak kesah hidup dengan aku yang selalu susahkan dia juga... Erm...

Penyabar

Kalau kita adalah seorang yang *angin* atau *baran*, carilah pasangan yang penyabar. Semestinya ini amat penting! Seperti perumpamaan, "api tak boleh bertemu api, jika tak makin maraklah nyalaannya. Namun seeloknya biarlah api bertemu air, supaya terpadamlah panasnya." (Sorry, berbelit sikit ayat perumpamaan aku. Inilah akibat dah lama sangat tak menulis!)

Kita memerlukan pasangan yang penyabar terutamanya bila anak kita menangis atau ajak main pukul 1 pagi. (Sengih-sengih pulak tu!) Lalu pasangan kita yang dah tidur kenalah bersabar tolong dukung anak kita sampai dia nak tidur. Pasangan kita juga perlu bersabar bila kita *angin*, roti jala tak berapa nak jadi jalanya sebab api kuat sangat. Sampai pasangan kita tu lambat makan sarapan dan tengah hari. (Pengalaman yang menguji kesabaran suami semalam. Kui kui.)


Asam garam dalam kehidupan rumah tangga, jatuh naik, ujian datang tak pernah diduga, yang penting perlu sama-sama kuat dan selalu berdoa kepada yang Esa, agar dipermudahkan semuanya. Apa yang aku tulis ni berdasarkan pengalaman dan realiti kehidupan aku sendiri. Takde niat nak menunjuk ke apa. Kalau orang nak baca, bacalah. Kalau tak nak takpe. Sebab ni blog aku, in the future mungkin aku boleh jadikan bahan bacaan sebab kenapa aku boleh berjaya kahwin dengan suami aku lebih setahun. Hihi.

Last but not least, aku nak share quotes yang aku reka sendiri sejak subuh tadi. Haha.


Hadapilah realiti, teruskan berdoalah moga hari-hari yang mendatang lebih baik berbanding hari-hari yang kelam di masa silam. Wassalam

11 comments:

  1. amy bc laju2 sbb baby da rengek kt sebelah...setuju 100%!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks amy sudi baca..lama tak singgah blog amy..huhu...

      Delete
  2. Alhamdulillah Kak Aira..
    Saya berjaya baca slow2 sebab ambil feel nak baca sampai habis.Memang deep! Tersenyum sorang-sorang.
    Thanks untuk pengajaran hidup ni.
    Sangat bermakna untuk saya. Hopefully we'll meet again in future. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks adikku Sophie yang jauh di seberang. You're one of the closest blogger friend I had so far. Akak doakan Sophie berjaya bertemu *pasangan terbaik*, jodoh hingga ke syurga..aamiin

      Delete
  3. btw, quote yang akak reka tu memang TERBAIK!

    ReplyDelete
  4. comel ank akak! saya sukalah tengok semua pic anime akak,comel..sharelah cikit,hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dik..semua pic anime tu akak search kat internet je dik..bukan buat sendiri..huhu

      Delete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. Wow, nice post,there are abounding accepting analytic about that now they will accession abounding assets by your post.
    Electromagnetic Lock Dealers in bhubaneswar

    ReplyDelete

Oh,anda sangat comel bila anda tinggalkan pesanan!