Wednesday, April 20, 2016

Tips Wallpaper / Kertas Dinding

Assalamualaikum.
Entri ni aku copy daripada Facebook aku sebab aku lagi suka taip dari sana berbanding di sini. Huhu.
Ramai orang takut nak gunakan wallpaper atau kertas dinding. Satu sebab takut design tak cantik dan ada juga yang risau lepas tanggal akan ada kesan kertas terkoyak di dinding.


* Wallpaper yang dipasang di D'pines Condo, Ampang*

Sejujurnya wallpaper yang dijual kepada end user design nya tak banyak. Lepas tu *mata designer* dengan mata orang biasa tak sama dalam memilih design. Jadi jangan terkejut kalau tengok wallpaper di rumah orang penuh dgn corak bunga besar2, berkilat2, etc. Sebaiknya minta designer yang pilihkan wallpapers. Designer lebih arif di bahagian dinding mana patut diletakkan wallpaper. Bukan keliling satu rumah!




* Wallpaper yang dipasang di Sunway Cheras*

Another thing is the type of wallpaper. The best is VINYL type. Wallpaper vinyl with non woven backing lagi tebal, texture embossed dan senang ditanggalkan (hanya guna air). Paling best design yang special ni hanya dijual kepada Designer. So limited edition.


*Paling suka wallpaper geometric pattern ni. Ada 3 warna. Sesuai untuk dinding surau atau masjid. *

Harap tips ini berguna untuk semua. Kalau nak wallpaper dengan bajet rm1400, design tertentu dan 6 roll, pemasangan sekitar Selangor dan KL boleh contact Ilusi Hafiezd Design ya.

Thursday, April 14, 2016

Projek Deko - Nadayu 92

Alhamdulillah. Ini adalah salah satu Projek Deko yang Ilusi Hafiezd Design pernah siapkan pada tahun lepas. Lokasi rumah client adalah di Nadayu 92. Rumah ini adalah rumah sewa namun pasangan muda yang mendiaminya mahukan kelainan dalam dekorasi dalaman rumah mereka.
Selain itu, projek dekorasi ini juga mengambil masa kurang dari sebulan berbanding projek deko sebelum ni. Siap cepat sebab client *orang muda* dan sempoi, ditambah pengalaman untuk cari supplier semua dah ada.
Salah satu cara untuk jadikan satu ruang tu nampak ceria & menarik ialah dengan menetapkan *colour scheme / colour pallete* untuk ruang yang kita nak deko. Untuk rumah ni, warna utama adalah kuning dan biru manakala warna dasar untuk cat dan wallpaper ialah coklat gelap dan lembut.
Jadi sesiapa yang berminat nak buat deko bolehlah contact. Bajet ikut client tapi charge consultation, angkat, susun furniture dan shopping mesti adalah juga ye. 










Nak tengok gambar-gambar lain boleh klik link ini : 
INTERIOR DECORATING PROJECT FOR CLIENT HOUSE AT NADAYU 92
kiki emoticon