Monday, January 31, 2011

Tips *Google* Menggunakan *Google*



Masa aku jadi student dulu benda yang boleh dikatakan hari-hari aku buat ialah research atau mencari maklumat di Internet. Zaman aku dulu takde Internet Wifi lagi kat bilik. Jadi tempat favourite aku mestilah Lab Komputer free kat KAED (Kulliyyah of Architecture & Environmental Design) atau kalau aku kaya sikit, aku pergi CC. Huhu.

Aku bukanlah nak kata aku ni rajin sangat buat research. But as design student, every design must have some issue and backup information that can link with the design itself. (Speaking jap) Bermakna, ingat main design taram cakap konsep design ni ialah ayam, tiba-tiba rupanya nampak macam ikan, tak ke susah orang nak faham?  (Hihi. Apa kaitan aku pun tak tahu)

Aku rasa semua orang akan buat research juga kalau korang pernah jadi *best student*. Haha. Walau bagaimanapun, dalam banyak-banyak enjin carian, enjin carian atau search engine favourite aku ialah Google. Korang tau apa makna Google ni? Klik sini. Nak tahu sejarah atau salasilah GoogleKlik sini.


Disebabkan selalu sangat buat research guna Google, kat sini aku kongsi rahsia atau tips-tips terbesar aku menggunakan enjin Carian Google ni. Cara-cara yang aku gunakan ni akan memudahkan korang search benda kat Internet dengan skop yang lebih cepat dan mudah. Korang kira orang bertuah sebab aku jarang share rahsia ni kat orang tau. Bukan kedekut ilmu tapi orang tak tanya. Siapa suruh? ^_^

Tips 1: Menggunakan simbol + diantara setiap kata kunci
Tips ni aku belajar daripada seorang studiomate aku, Ider. Dia pun belajar daripada seorang lecturer part-time yang ajar dia Flash dan Multimedia. Aku tak join kelas tu, jadi aku tak kenal lecturer tu. Ok, cara nak search dia macam dalam gambar ni.


Maksudnya bila kita nak cari maklumat tu, kita Google menggunakan *kata kunci* utama untuk maklumat penting yang kita mahu cari. Tanda + pula digunakan di antara kata kunci utama itu dan Google akan cari laman Web yang berkaitan dengan kata kunci tu saja untuk kita. Jadi daripada kita mengarut panjang-panjang taip:

Bagaimanakah tips membuat blog menjadi laju? Seeloknya gunakanlah kata kunci yang lebih mudah dan Google dengan mudah juga akan membantu mencari website untuk soalan anda itu.

Saturday, January 29, 2011

Korban Bahagia


"KEBAHAGIAAN sebenar dalam perhubungan ialah bila salah seorang sanggup BERKORBAN demi kebahagiaan seorang lagi."

(AMARAN: Jangan baca entri ini jika anda tak tahan jiwang orang lain!)


Baru-baru ni, aku minta 3 perkara berbeza daripada dia. Pertama, tolong bagi aku datang Melaka. Aku nak tengok Showhouse company dia bina. Ada lapan banglo dalam design berbeza. Teruja aku nak tengok. Tapi dia tak benarkan aku pergi. Katanya risau aku naik bas express. Dia lagi rela dan mahu aku selamat kat KL ni. =(


Permintaan kedua ni memang *mengada-ngada*. Aku minta dia delete someone yang aku tak suka kat Facebook dia. Dia tak nak. Dia kata, orang tu tak kacau kami pun. Tapi aku memang tak suka tengok muka orang tu. Mana taknya, setiap kali buka Facebook dia, nampak muka orang tu kat Friendlist dia. Facebook ni tak reti alihkan muka orang tu ke? Aku hampir nak tolong delete. Dia tak bagi. =(

Ketiga, permintaan yang hampir sama macam tahun lepas. Aku minta dia pergi beli baju warna purple dan pakai masa birthday aku. ^_^. Itupun dia tak mahu. Aku siap offer nak bagi duit pergi beli sendiri. Dia tetap tak nak dan kata tak mahu guna duit aku. Ni pun birthday aku, tak tahulah dia dapat datang KL atau tak, sambut dengan aku. =(

Jadi 3 permintaan berturut-turut dia tak mampu nak tunaikan. Sedihkan? Perempuan ni memang. Emosi akan berlebihan bila apa yang nak tu tak dapat, terutama daripada orang tersayang. Beberapa hari lepas aku suruh dia balik awal kerja pada waktu malam. Dia balik lambat gak. Sudahnya aku dengan suara yang mengantuk jawab telefon pukul 1 pagi! Ish ish...


Thursday, January 27, 2011

Living Room & Bar

Beberapa hari yang lepas sibuk buat 3D untuk client ni. Selain Living Room, kena buat Kitchen dan Dining gak. (Takmo tunjuk sini seba tak berapa cantik. Haha. As if, yang aku tunjuk ni cantiklah kan.)


Sekarang ni buat 3D design, aku dah mula *think out of the box*. Takmo terlalu rigid sangat. Sebelum mula design, aku cari idea daripada majalah-majalah tengok design terbaru. *Cuit-cuit* idea sikit, then baru design.  Bos pun dah pening kepala tengok dan berkata - "what are you doing?" Sebab dia pening, camna nak construct benda camni. Haha. Padan muka bos. Aku buat benda camni, kalau client proceed, dia gak yang untung. Kot.


Minggu ni banyak benda nak rushing. Sebab minggu depan cuti seminggu! Hoyeah! Tak sabar nak tunggu *sampul merah* daripada bos. (Tahun lepas dapat angpow RM50. Tahun ni berapalah ye?) Hamper Chinese New Year pulak kitorang awal-awal dah makan. Hihi.


Eh, termelalut pulak! Pasal 3D ni, sesiapa nak bagi komen bernas, silalah komen k. Thank You. Tata.

p/s: Anyway, this is a Chinese client's house. So, jangan tanya lebih-lebih kenapa saya design *bar*. ^_^

Wednesday, January 26, 2011

Orang KETIGA


Pernahkah korang menjadi Orang Ketiga dalam perhubungan? Pernahkah hubungan korang diganggu Orang Ketiga? Siapakah Orang Ketiga itu?

Aku ulas topik ni sebab sejak akhir-akhir ni aku sedih bila mendengar nasib sahabat-sahabat yang hubungan mereka berantakan angkara Orang Ketiga yang muncul entah dari mana. Aku juga sakit hati bila ada kawan yang menjadi Orang Ketiga, tapi langsung tak punya rasa bersalah. Bagi mereka, kesalahan utama patut diletakkan kepada orang yang berlaku curang itu. Tapi kalau takde angin, masakan pokok bergoyang kan?


Maksud
Maksud Orang Ketiga mengikut tafsiran aku ialah insan yang muncul di antara pasangan yang bercinta, berkasih sayang ataupun yang sudah berkahwin. Orang Ketiga juga kadangkala tidak sedar diri mereka ialah Orang Ketiga melainkan diri mereka dilukai oleh salah seorang daripada pasangan terbabit. Pasangan itu pula terdiri daripada *pencurang* (betul ke ayat aku ni?) dan *mangsa curang*.

Ciri-ciri Orang Ketiga
1. Pentingkan diri sendiri
Mereka hanya mahu orang lain memahami situasi diri mereka, sedangkan mereka tak mahu memahami nasib mangsa yang mengalaminya.

2. Tamak
Selalunya orang ketiga tak rela berkongsi. Kalau mereka kata rela, cuma pada awal-awal perhubungan. Sampai masa, mereka kaut semua yang mereka nampak di depan mata.

3. Pandai berkata-kata
Ayat-ayat yang lahir daripada mulut Orang Ketiga selalunya wangi mengalahkan bunga. Semua yang diucapkan sedap didengar halwa telinga membuatkan pencurang terpedaya dengan kata-kata pujukannya.

Sunday, January 23, 2011

THINK: Before You...


Lately I kept thinking what the coincidence is if I’m doing something. If I want to do anything the first thing that will bear in my mind is either the feedback is good or awful to me. Sometimes you realize that you’re thinking too much and it makes you become wretched. You hurt yourself by making early judgment and easily find the finale although deep down inside, the word unsure is still nearby.

But what if you don’t? You would never recognize whatever you’re doing will bring effect to people around you or not. But if you’re doing something for your own sake, then it’ll probably either brings advantage to you neither not!

Likewise, recently there’re such a few person whom doing things without thinking first. Those made me really annoyed. Especially when there’re expressing a direct line that they thought a joke but actually it’s not! See, sometimes your sentences should be arranged word by word. You thought you are truthful but actually you’re hurting the person so badly. And so goes the words:

“It's easier to leave angry words unspoken, then to mend a heart whose words have broken.”

Thus, another thing that I well thought-out as impolite is if the other person who is doing things that he consider as a friendly reminder but it’s actually perform over other’s privacy! This is something that everyone should been aware when attempt something. We always thought that we’re right but sometimes for other people, it’s not.

In a nutshell, each person should think before we’re doing anything. Think before you act, act like you’re thinking. Every action should be thinking twice before the deed began. Don’t forget to keep reminding ourselves that each action we’re taking there will be any consequence that sometimes we could not expected.

I’m hoping that I’ll become something like that too. Avoid misdoing and encourage performing positive acts. Insya-Allah.

That’s why, before you want to do anything, THINK!

Thursday, January 20, 2011

MULTITASKING


Di Rumah

1. Makan + Tengok TV + Baca Surat Khabar

2. Basuh Pinggan + Basuh Baju (mesin basuh cucikanla) + Dengar radio

3. Menghadap PC + Tulis Blog + Main Scrabble kat Facebook

4. Menghadap PC + Chat Main Scrabble kat Facebook

5. Borak kat Telefon + Pejam Mata (separa tidur) + berdiskusi isu politik (dengan Hafiz)

*Last-last cakap merapek masa tidur. Erk

Tuesday, January 18, 2011

Dilema: KERJA atau MENGAJAR?


Aku suka kerja.
*Meja saya lagi bersepah daripada yang ini*

Aku suka kerja sebab dapat belajar benda baru. Aku suka belajar benda yang aku minat. Terutama tentang design. Hari-hari sebelum mula design aku mesti usha satu majalah, atau search daripada Internet gambar-gambar terbaru atau design yang ada dalam dunia. Everyday is a new day. Hari ni orang buat kereta jalan atas darat. Suatu hari nanti orang buat kereta jalan atas air, siapa tahu? Huhu. (Bila pulak aku design kereta. Viva aku pun dah lama tak basuh!)

Monday, January 17, 2011

KEBAHAGIAAN



P/s: Hari ni sibuk edit blog. Hasilnya lebih kurang sama dengan yang lama. Haha. Teringin nak belajar *tukar font* yang sedia ada dalam blog. Ada sesiapa yang tahu?

Saturday, January 15, 2011

Mari Susun BUKU!


Adakah anda suka membaca? Adakah anda punya beratus-ratus buah buku? Adakah anda seorang yang pembersih yang sentiasa mahu rumah anda kelihatan teratur? Jika ya, silalah pasang sebuah rak buku!

*Muka mamat hensem pura-pura baca buku*

Cet,bunyi macam promote produk pelangsingan je kan? Hoho. Aku sebagai *pereka kabinet* sangat suka kalau orang tempah pasang rak buku daripada company aku. Satu sebab orang tu semestinya cintakan ilmu. (Ye ke?) Orang tu juga mesti nak rumah dia kemas dan tak serabut. Satu lagi ialah kerana orang tu nak bagi duit kat akulah kan. Haha.


Sebenarnya memang berlambak rak buku yang korang boleh beli terus daripada kedai perabot pasang siap. Contohnya rak buku IKEA. Majoriti rumah orang KL ni mesti ada satu barang IKEA. Tapi terus-terang aku cakap, kalau kita nak rumah kita nampak *istimewa* atau lain daripada orang lain, apa kata kita tempah atau customize kita punya rekaan rak buku khas buat diri sendiri?


Kos untuk memasang rak buku sebenarnya taklah begitu mahal. Semuanya bergantung kepada saiz dan material yang kita pilih. Rak buku tersebut akan kelihatan istimewa bila kita letakkan idea kita sendiri dalam rekaannya. Lantas kita akan gembira dan puas hati bila rak buku yang kita ada tu satu-satunya ada di dalam dunia! Hebat bukan?

Di sini aku kongsi gambar-gambar rekaan rak buku yang aku *kutip* daripada internet. Setiap rak buku ada keistimewaan masing-masing. Setiap rekaannya juga punya fungsi dan cara letak buku yang berlainan daripada yang lain. 


*Rak pink. Susun buku tak semestinya menegak!*

Thursday, January 13, 2011

Lagu Muhasabah Diri (Kiblatku-Hazami)



Kiblatku - Hazami 

Sejauh mana pun ku lari
Menggapai hasrat yang terpendam
Biar berkali rebah ku bangun
Walau payah

Kuhimpun kudrat dan harapan
Mengiringi azam yang usang
Sinar seakan pudar

Chorus
Bila terbit sang suria
Begitulah semangat tegar
Meskipun musim kan silih berganti
Ku terus melangkah
Daku gagahi
Mencari arah
Oh Tuhan
Sinarilah kiblatku

Keringat diteman embunan
Kicau unggas turut berdoa
Purnama bagai tenangkan perang
Di dalam hati

Kuhimpun kudrat dan harapan
Mengiringi azam yang usang
Sinar seakan pudar

Kala sujud ku ada kesyukuran
Dalam mimpi ada sedih
Menghantui andai ku alpa
Langit kejayaan ku
Berkiblat pada Mu
Hanya satu…

Lama aku tak post entri *lagu* kat blog ni. Disebabkan kesibukan flirting meeting with *client*, aku post lagu ni. Lagu ni aku selalu dengar kat Hot.fm Refleksi dari pukul 7 hingga 8 malam. Tengah-tengah drive memang *layan* la.

Pendapat aku, bagus Hot.fm Refleksi ni sebab dia siarkan lagu-lagu nasyid dan lagu yang menenangkan berbanding lagu-lagu yang buat *sakit jantung* masa driving. Hoho. Lebih bagus bila diselangi tazkirah daripada Prof. Madya Izzi (Izzudin) Haji Ali. Best gak dengar dia beri peringatan dan berceloteh. Apa yang tak best Hot.fm tak siarkan azan masa tu. Adeh. Maka terpaksalah aku tukar Era.fm untuk dengar azan berkumandang. Huhu.

Berbalik kepada lagu *Kiblatku* ni, aku tak sure ni album Hazami yang ke berapa. Kalau Hot.fm tak pasang, mesti tak pernah dengar. Walaupun ni bukan lagu nasyid, tapi lagu ni juga sebagai salah satu cara kita nak *muhasabah diri*. Liriknya menunjukkan seseorang tu ingin berubah kepada yang lebih baik. Harapan insan yang ingin berubah itu, Allah s.w.t. menunjukkannya ke *kiblat* atau jalan yang benar andai dia alpa dengan kehidupan di dunia ni.

Jadi berbanding lagu Ana Raffali yang menang AJL tu, aku 100 kali lebih suka dengar lagu ni. Haha. Maaf ya peminat Ana, saya tak suka orang nyanyi dalam *sangkar* pastu buat magik tukar baju pula. (Ada kena-mengena dengan lagu ke?) Rasa macam tiru persembahan Faizal Tahir dengan Hafiz pun ada gak. Hoho.

Oh, maaf termelalut! Sila layan lagu di atas. Tata.

Wednesday, January 12, 2011

Deeply Love



P/s: Saja main Brush Photoshop. Speaker rosak. 
Terbantut nak tengok cerita Korea. =(

Tuesday, January 11, 2011

Abang Angkat Dari *Korea*

(AMARAN: Entri ini agak sarkastik. Sila jangan baca kalau tak suka.)

Hari ni aku bosan sorang-sorang kat ofis selepas diarahkan oleh bos supaya memecat orang semalam. (Aku hanya mengikut arahan. Sumpah, I tak rela you!) Kerana terlalu sunyi, kecuali bunyi air-cond lama yang dah banyak kali rosak, aku blogwalking. Aku buka blog ~Wan Gerrard~ yang seronok main futsal dengan orang Korea. Siap belajar *skipping* Korean lagi tu. Huhu. 

Tiba-tiba bila tengok team futsal Korea tu, aku teringat abang-abang angkat aku yang dah lama aku tak jenguk kat Korea. Maklumlah, sejak kerja ni aku sibuk nak jenguk diorang. Huhu. Kalau aku nak tengok diorang berlakon pun, aku tengok filem online je. Nak tengok drama aku malas. Sebab panjang sangat nak tunggu upload kat internet. 

*Tinggal Kenangan. So Ji Sub. Ex-BF aku. Baju purple tu aku yang bagi.*

Lainlah dulu, masa kat UIA, ramai *murah hati* nak bagi aku pinjam CD atau DVD Korea terbaru. Terima kasih kepada dua orang bestfriend merangkap ex-studiomates aku- *Wang* dan *Ben* (Bukan nama sebenar) Diorang nila *supplier* cerita-cerita Korea dan Jepun untuk aku. Best woo masa tu. Aku siap buat *sewa CD* lagi tu sebab banyak sangat koleksi cerita Korea yang aku... Ehem...ehem daripada kawan-kawan aku. (Tolong jangan report. Aku dah tak buat kerja tu ok. Hihi.)

Sorry melalut panjang. Pasal apa tadi? Oh, pasal abang-abang angkat aku. *Abang-abang* maksudnya ramai. Hihi. (Gelak gedik. Sedar tak umur tu berapa oi?) So, korang nak berkenalan tak dengan abang-abang angkat aku ni? Kalau dah kenal baguslah. Cuma sebelum tengok, mengucap panjang dulu ya. Kot-kot tak sangka aku ada abang angkat *hot* cam dorang ni. Ahaks! (Gedik lagi!)

No 6
Lee Jun Ki

Abang angkat pertama aku ni aku kenal masa dia berlakon drama Korea yang famous pada tahun 2005- My Girl. Walaupun hanya berlakon sebagai hero kedua, tapi watak dia sebagai Seo Jung Woon dalam cerita tu cukup comel dan bersahaja. Maklumlah, berlakon as *playboy*. Kalau ganas-ganas sangat orang tak suka kan?

Monday, January 10, 2011

WIR CAMPAIGN: Kempen Memakai Tudung Mengikut Syariat


Selepas aku menulis dengan elemen-elemen *emosi* dalam entri aku bertajuk *Wanita & Eksploitasi* aku dapati ramai juga gadis atau wanita sependapat dengan pendapat aku. Terima kasih kepada komen-komen mereka. Aku rasa tak salah nak tegur orang melalui blog ni. Tapi mungkin dengan cara yang lembut tapi tegas. Huhu. Seronok blogwalking, aku tengok entri blog BUDU DAN BELACAN juga sentuh tentang isu hijab atau tudung ni. Woah! Ini sudah bagus!

Copy from her Blog. (Thanks for sharing sis Anna)

Dengan sukacitanya saya support "WIR CAMPAIGN: Covering the chest is the best!" daripada blog  Sue Anna Joe. Jarang aku nak tolong berkempen untuk blogger lain ni. Tapi sebab usaha *murni* beliau menggalakkan para gadis dan wanita di luar sana melabuhkan tudung dan menutup dada demi melengkapkan syarat dan etika bertudung. Alhamdulillah. Semoga usaha beliau dirahmati. Amin~

Elok sangat beliau menggalakkan orang melabuhkan tudung. Tapi sorry aku nak tambah sikit pendapat aku pasal bertudung mengikut syariat ni. (Sikit ke banyak, kalau sanggup baca, sila baca. Tak sanggup, tutup. No harm. Huhu.)

Warna & Konsep Kediaman Impian (Bahagian Kedua)



Seronok kan tengok rumah kita ada *warna*? Lagi-lagi kalau tema warna yang kita pilih ialah warna kegemaran kita. Selepas artikel pertama mendapat sambutan yang menggalakkan, aku sambung Bahagian Kedua pula. (Bahagian Pertama, Klik Sini). Untuk bahagian kedua ni, aku paparkan konsep kediaman impian melalui warna KUNING, JINGGA dan COKLAT.

KUNING



Kebaikan
-Warna yang ceria, menyeronokkan dan memberikan kegembiraan.
-Dapat membantu menghilangkan letih dan sedih.
-Mudah diadaptasi dan fleksibel kerana sifat warnanya yang positif dan neutral.
-Membantu meningkatkan energi dan aktiviti mental serta meringankan fikiran.

Ruang Pilihan
Ruang Kerja: Dapat memberikan idea dan mengaktifkan otak kiri untuk berfikir. 
Ruang Berhias / Make-up: Energi warna kuning agak unik kerana dapat membantu membersihkan pori-pori kulit wajah.
Kamar Mandi: Bantu mengurangkan sembelit dan gangguan pencernaan.








Friday, January 7, 2011

Wanita & Eksploitasi


Sejak akhir-akhir ni mood aku malam dah malas sikit nak melepak depan PC. Sejak ada FOX Channel kat Astro aku layan cerita NCIS yang lawak pastu sambung Bones yang sweet! Kalau rajin aku tengok gak Criminal Mind yang mendebarkan. Tapi yang tak bestnya, Astro ni walaupun siaran berbayar, iklan dia sikit punya panjang. Sama je macam TV3 tu. Adeh. Kacau mood aku nak tengok TV pula.

Paling kacau bila sejak akhir-akhir ni, banyak kali pula iklan *Rexona* ditayangkan. Aku rasa ramai mesti perasan iklan tu yang memaparkan dua orang perempuan, tayar pancit lepas tu ramai lelaki datang tolong elok lepas mereka koyakkan baju. Mereka tolong sebab apa? Sebab tengok *ketiak* mereka! Gila! Apa motif iklan tu? Adakah kalau kat Malaysia ni, asal tayar pancit, kena tayang bahagian badan yang cantik, baru orang tolong?

*Tunjuk produk aku berani. Sebab dia warna purple!*

Thursday, January 6, 2011

PTPTN & UJRAH


Beberapa hari ni, mood malas aku nak buat kerja makin bertambah. Padahal semalam dah genap setahun bekerja kat company ni. Sengal aku ni. Mungkin satu sebab pembukaan minggu ni agak tak best untuk aku. Ohps! (Ejaan Oh + Ops= Gedik!) Minggu aku bermula pada hari Selasa. Sebab aku masuk kerja hari Isnin pukul 1, so tak kira sangatlah hari Isnin tu. Huhu.

Apa aku bebel panjang ni? Sorry. Seperti yang dijanjikan, di sini aku menceritakan kisah Pinjaman PTPTN dan Ujrah yang agak *hot* dibicarakan di FB aku hari Selasa yang lalu. Sebelum mengutuk menceritakan dengan lebih lanjut, sesiapa yang nak baca ayat skema daripada PTPTN pasal Ujrah, boleh klik sini.

Ok, secara ringkas dan jitu aku terangkan, Ujrah ni ialah cara pembayaran balik pinjaman yang mengurangkan kos pentadbiran atau upah 3% bayaran kepada 1% daripada jumlah pinjaman PTPTN kita dahulu. Kiranya PTPTN nak buat baik kat kitalah. Dulu kita kena bayar 3% *bunga*, sekarang bayar upah diorang *ikhlas* bagi pinjaman 1% je. (Selamba aku beritahu, 3% dan 1% tu lebih kepada *bunga* daripada *upah* sebab dah kata pinjaman daripada kerajaan, takyahlah nak caj lebih. Uiks.)

Wednesday, January 5, 2011

Luah & Respon


Semalam hari paling sedih. Sebab? Panjang ceritanya. Sudi ke baca? Dah lama tak bebel luah perasaan dekat dalam ni. Tapi nak ngadu kat sapa? Of course, Allah Maha Mendengar. Dan DIA juga kurniakan pendengar yang terbaik untukku. Thank you Allah. Love you. ♥

Pagi-pagi semalam nak isi barang kat tempat duduk belakang kereta. Tengok-tengok ada bekas plastik orang makan buah tak tahu bila. Hari tu ada orang naik kereta, dicampak bekas air lepas minum. Lepas turun kereta langsung tak ingat nak buang? Teruk betul perangai. Aku marah, nanti dia kurang ajar balik melawan. Sabar sajalah. Tapi kecewa. Kenapa ada orang macam ni kat dunia? Langsung tak terfikir untuk hormat barang atau tempat orang lain! Tak suka!

Sampai ofis, teringat nak telefon PTPTN yang dah berapa banyak kali telefon. Semua kerana hal Ujrah. Malas nak cerita panjang. Nanti aku selitkan tentang entri khas untuk PTPTN tersayang ni. Mungkin boleh bantu orang-orang lain yang tak suka hidup dibelenggu hutang. 
=(